| 
                     
					 Trodde du at poteter bare er 
					fyllstoff på tallerkenen - og heller ikke særlig sunt? Da må 
					du tro om igjen. En rykende fersk forskningsrapport 
					"friskmelder" poteten og fremhever de sunne og 
					helsebringende effektene den har.
  -Jeg ble 
					gledelig overrasket da Jeg leste rapporten. Dette er veldig 
					gode nyheter etter at poteten har fått juling av både Fedon 
					Lindberg og andre motstandere, slår BAMAs ernæringsfysiolog 
					Gunn Helene Arsky fast. Det er en gruppe kanadiske forskere 
					som nå har tatt poteten på alvor. I rapporten "Metabolic 
					Biosynthesis of Potato {Solaium tuberosum L.) Antioxidants 
					and lmplications for Human Health" karakteriserer de den som 
					en av de viktigste kildene til antioksidanter i det vestlige 
					kostholdet. De har hittil funnet 80 ulike antioksidanter i 
					poteter. Stoffer som du kanskje heller forbinder med andre 
					planter, for eksempel betakaroten (gulrøtter) og 
					askorbinsyre (appelsin). Forskerne fant også at poteter som 
					vokser i nordlige strøk, med kaldere temperaturer og lange 
					dager, får mer antioksidanter enn de som vokser i varmere 
					strøk. Og dette fortsetter under lagring. Seks måneders 
					lagring ved 4 grader økte faktisk innholdet av 
					antioksidanter. Det ble også avdekket at poteter med kraftig 
					farget skall (som Pimpernell) har mer antioksidanter enn 
					sorter som er bleke, lyse eller gule i skallet. 
					 Hjelper mot mange sykdommer Forskerne 
					skriver at poteten dermed bidrar i vårt forsvar mot kreft, 
					hjertesykdom, diabetes type 2 og andre sykdommer. Men de 
					etterlyser en bedre forståelse av antioksidantene i poteter 
					- blant potetbøndene, i matindu st rien, blant 
					helsearbeidere og blant forbrukere. Ord som aromatiske 
					antioksidanter, askorbinsyre, flavonoider, glutation og 
					isoprenoide antioksidanter er neppe kjent for de fleste. Men 
					disse kraftige, helsebringende stoffene er altså å finne i 
					våre vanlige middagspoteter - enten det er Asterix, Beate, 
					Mandel, Pimperne!, Kerrs Pink eller Gulløye.
  - Når vi 
					vet mer, vil det i fremtiden være mulig å krysse frem 
					potetsorter med ekstra mye helse og sunnhet i seg. Vi kan 
					også bli enda flinkere til å ta vare på de ulike aktive 
					stoffene under tilberedning. Kok eller damp potetene, det 
					har de aller best av. Og la skallet sitte på, så holder 
					næringsstoffene og alle de spennende antioksidantene seg i 
					skinnet, avslutter Arsky.
  
					  
					   |