Har poteten fått et
                                    ufortjent dårlig rykte?
                                    
                                     Ja,
                                    mener matforsker Simon Ballance i
                                    matforskningsinstituttet Nofima. - Poteten
                                    er sunnere enn du kanskje tror, og et viktig
                                    bidrag i et balansert og variert kosthold,
                                    sier han. Poteten har en viktig rolle som
                                    moderat karbohydratkilde. I tillegg
                                    inneholder poteter mange andre viktige næringsstoffer
                                    som kalium, vitamin C, kostfibre og folat.  
                                     
                                    Nofima bedriver omfattende forskning på
                                    helseaspekter ved kostfiber og stivelse i
                                    havre, bygg og poteter. Viktige deler av
                                    Nofimas potetforskning er også finansiert
                                    gjennom prosjektet «Økt konkurransekraft
                                    for norske poteter», hvor bl.a.
                                    Gartnerhallen er med. 
                                     
                                    Glykemisk indeks (GI) kan være misvisende 
                                    Poteter inneholder omtrent 80 prosent vann
                                    og 20 prosent karbohydrater. Disse
                                    karbohydratene er såkalte tilgjengelige
                                    karbohydrater, det vil si at de har
                                    potensiale til å heve blodsukker. For
                                    nykokte poteter er karbohydratene nesten
                                    utelukkende i form av gelatinisert stivelse,
                                    som er en lett fordøyelig glukosekilde.  
                                     
                                    Når GI-studier måler i hvilken grad
                                    tilgjengelig karbohydrat i en matvare øker
                                    blodsukker, måler de kun karbohydratene og
                                    setter ikke disse i relasjon til hvor stor
                                    andel av matvaren som utgjøres av andre næringsstoffer
                                    eller vann.  
                                     
                                    For poteter, som inneholder ca. 80 prosent
                                    vann, gir dermed GI-målingene et oppblåst
                                    bilde av potetenes påvirkning på å heve
                                    blodsukkeret. Det vil være mer relevant å
                                    se på blodsukkerendringer ut fra total
                                    mengde fortært potet. 
                                    - Du må for eksempel spise 3-4 ganger mer
                                    kokt potet enn hvit brød for å få samme
                                    blodsukkerheving , sier Simon Ballance.  
                                     
                                    En del av et måltid  
                                    Selv i det usannsynlige tilfellet at en
                                    typisk porsjon av nykokt potet spises alene,
                                    og ikke sammen med andre matvarer, vil
                                    potensialet for en blodsukkerøkning være høyst
                                    moderat sammenlignet med andre vanlige
                                    stivelsesholdige matvarer.  
                                     
                                    Nå er det imidlertid slik at kokte poteter
                                    sjelden spises alene, og matvarene de spises
                                    sammen med inneholder gjerne betydelige
                                    mengder protein og fett. Dermed er
                                    potensialet for økt blodsukker ytterligere
                                    redusert fordi magen tømmes saktere.  
                                     
                                    Forskjell på varm og kald potet 
                                    Det er ingen store forskjeller i potensialet
                                    for økning i blodsukker mellom ulike
                                    potetsorter, men kokte, kalde poteter har
                                    mindre lett fordøyelig stivelse enn nykokte
                                    poteter. – En rimelig hypotese er at
                                    virkningen på blodsukkeret når du spiser
                                    kald lagret potet, som i for eksempel
                                    potetsalat, er mindre enn når du spiser
                                    nykokte poteter, sier Simon Ballance. Også
                                    for kalde, kokte poteter blir størstedelen
                                    av glukosen i kalde, kokte poteter tatt opp
                                    i blodet, men dette skjer saktere og dermed
                                    blir økningen i blodsukkeret redusert.
                                    Varmes de kalde potetene opp igjen går
                                    imidlertid stivelsen tilbake til sin
                                    opprinnelige og lett fordøyelige form. 
                                     
                                    Fakta om Nofimas forskning på potetens
                                    helseeffekter og glykemisk indeks 
                                    Nofima bedriver omfattende forskning på
                                    helseaspekter ved kostfiber og stivelse i
                                    havre, bygg og poteter. Denne forskning er
                                    koblet til det fireårige strategiske
                                    forskningsprogrammet Mat for bedre helse -
                                    kostfiber og glykemiske karbohydratet, og
                                    finansiert av FFL (Fondet for
                                    forskningsavgift på landbruksprodukter). 
                                     
                                    Viktige deler av Nofimas potetforskning er
                                    også finansiert gjennom prosjektet «Økt
                                    konkurransekraft for norske poteter» Dette
                                    prosjektet er finansiert av FFL/JA (Fondet
                                    for forskningsavgift på
                                    landbruksprodukter/forskningsmidler over
                                    jordbruksavtalen) samt samarbeidende
                                    bedrifter. De er Bama, Gartnerhallen,
                                    Totenpoteter, Produsentpakkeriet Trøndelag,
                                    Tromspotet, Strand Unikorn, Norgro, Hoff,
                                    KIMs Norge, Fjordland, Fjordkjøkken, Yara,
                                    Bayer, Syngenta, Tomra og Nordgrønt.
                                     
                                    Kilde: Nofima
                                     
                                     |