Landbruksministeren besøkte
                                    Gartnerhallen SA
                                    
                                    
                                    Landsstyret i
                                    Gartnerhallen SA har nylig hatt møte med
                                    Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold
                                    Vedum. Statsråden fikk en detaljert
                                    orientering om Gartnerhallen som
                                    organisasjon, og den sentrale rollen
                                    Gartnerhallen spiller i verdikjeden for
                                    norsk frukt- og grøntproduksjon. Styreleder
                                    Anders Nordlund benyttet samtidig
                                    anledningen til å påpeke viktige elementer
                                    og forslag til endringer i den
                                    landbrukspolitiske virkemiddelbruken overfor
                                    grøntnæringa.
                                    
                                     
                                    Norsk produksjon av
                                    frukt, bær, grønnsaker og poteter er i
                                    stor grad styrt av markedet. I denne
                                    forbindelse er derfor importvernet en viktig
                                    faktor for at Regjeringens målsetting om økt
                                    norsk produksjon skal nås. I Regjeringens
                                    stortingsmelding om landbruks- og
                                    matpolitikken ”Velkommen
                                    til bords”, blir det bl.a. slått fast
                                    at det er et naturlig grunnlag for å
                                    produsere poteter, frukt, bær og grønnsaker
                                    i Norge, og at budsjettstøtten til disse
                                    produksjonene er vesentlig lavere enn for en
                                    rekke andre produksjoner. Hele 90 prosent av
                                    inntektene kommer fra markedet.
                                    Departementet uttaler også i landbruks- og
                                    matmeldingen, at det må stimuleres til
                                    fortsatt satsing innenfor grøntsektoren, og
                                    at norskandelen i forbruket minst må
                                    opprettholdes på dagens nivå. Dvs. at
                                    produksjonen må økes i takt med
                                    befolkningsøkningen. 
                                    Gartnerhallen SA
                                    understreker at årets jordbruksoppgjør må
                                    gi norsk frukt- og grøntproduksjon en høg
                                    prioritering, slik at vi oppnår den ønskede
                                    produksjonsveksten. I flg. fersk
                                    statistikk fra Opplysningskontoret for frukt
                                    og grønt, øker forbruket, spesielt på
                                    bær og grønnsaker, og det må være en målsetting
                                    at denne økningen skal dekkes av norske
                                    varer, mener Gartnerhallen. Forbruker er også
                                    mer enn noen gang, opptatt av å spise sunt.
                                    I denne sammenheng må Helsedirektoratets
                                    anbefaling, om at man bør spise minst 5
                                    porsjoner frukt, grønnsaker og bær hver
                                    dag, være en stimulans og et godt argument
                                    for å legge til rette for økt norsk
                                    produksjon. 
                                    Gartnerhallens innspill
                                    til jordbruksoppgjøret omfatter bl.a.
                                    forslag til kostnadsreduserende tiltak og målretta
                                    tilskudd. Videre er det skissert behov for
                                    investeringsvirkemidler og endringer i
                                    skatte- og avgiftsordninger. Et bredt
                                    sammensatt utvalg har i sin rapport ”Grønn
                                    vekst - hva vil forbrukeren ha?”, i
                                    tillegg gitt konkret innspill på at det må
                                    etableres et vekstprogram for grøntsektoren.
                                    Vekstprogram skal først og fremst være
                                    rettet mot marked og forbruker, og på den måten
                                    legge grunnlaget for økt forbruk av norske
                                    varer. I det nevnte vekstprogrammet foreslås
                                    også et utviklings- og rådgivingsprogram
                                    overfor produsent, som skal fokusere på
                                    utvikling og rådgiving innen sorter,
                                    plantemateriale, dyrkingsteknikker, agronomi
                                    osv. 
                                    
                                     
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                     
                                    Bilde: (Fra venstre)
                                    Styreleder i Gartnerhallen SA, Anders R.
                                    Nordlund, landbruks- og matminister Trygve
                                    Slagsvold Vedum, politisk rådgiver i LMD
                                    Anne Marie Aanerud.
                                    
                                     
                                    Tekst og foto: Arve
                                    Gladheim, Gartnerhallen 
                                    19.
                                    april 2013
                                      |