Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Nye norske poteter til Kongen 17. mai! 


Vi venter alle på dem, det vil si de nye norske og ferske potetene. I tradisjonens tro skal Kongen få de første lekkerbiskene av noen poteter på sitt bord. Produsentmiljøene i våre tidligområder med Rogaland, Agder og Oslofjordfylkene i spissen legger derfor sin flid i å få fram poteter så tidlig som mulig. I år var det produsentmiljøet i Reddal, Grimstad kommune som gikk av med seieren.

Konkurransen om å sikre de første potetene er hard, så denne gangen tok Gartnerhallens produsentmiljø i Reddal ingen sjanser. De nyhøstede potetene som kom rett fra jordet, ble som vanlig praksis tatt rett inn på pakkeriet. I tillegg fikk Kongens poteter spesialtransport inn til Oslo og overlevering direkte på Kongens kjøkken ved Reddal Fellespakkeris leder Gurine Seland. Med andre ord direkte fra jord til Kongens bord. Et ferskhetsprinsipp som alle norske nypoteter vil følge etter hvert som vi andre vil få glede av denne gode råvaren på vårt bord. Et prinsipp som går ut på at høsting skjer sammen med den tidligste morgenfugl og at varene skal inn på pakkeriet kun få timer etter høsting.

Produsentmiljøet i Reddal produserer både røde og hvite tidligpoteter og med bakgrunn i dagens leveranser som skal sikre Kongen nye norske poteter til 17. mai, skulle de gjerne hatt en blå sort også, dvs poteter i tråd med vår nasjonaldag i rødt, hvitt og blått! Kanskje dette blir neste års nyvinning til Kongens bord?

Hva er det som gjør den nye norske poteten så spesiell og god? 
Gurine Seland forklarer at den nye norske poteten er like fersk som jordbær, og bør behandles deretter. Dette gjør at pakkeprosessen må skje både hurtig og skånsomt. – Utgangspunktet er at potetene skal inn på pakkeri senest to timer etter opptak. Deretter skal ferskpotetene være ute på markedet i løpet av 24 timer. Hun forteller videre at prosessen må gjøres ekstra skånsomt fordi den nye norske poteten har et tynt skall, og ikke er skallfast som den tradisjonelle lagringspoteten som spises om vinteren. Gurine sier videre at restauranter og gourmetkokker står i kø for å sikre seg denne delikatessen, og det har nok sin bakgrunn i flere elementer. Koketiden er nok et av dem med kun en brøkdel sammenlignet med vanlige poteter, som har tykkere skall og inneholder langt mer stivelse. Videre er den norske nypoteten rik på og frisk i smak, og ikke minst saftig. Smaksmessig kan ikke norsk ferskpotet sammenlignes med noe annet, og hun håper Kongen og etter hvert resten av det norske folk skal få mange gode matopplevelser med denne gode potetråvaren utover sommeren.