Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Løk er sunt, og vi bør spise mye mer av denne ”medisinen”! 


Selv om Gartnerhallens løkprodusenter produserte og leverte over 9,2 millioner kg løk av ulike varianter i 2010, så jobber de aktivt for at vi som forbrukere skal få tilgang til mer. Selv med dette volumet, så fortjener løk en enda større plass i matveien hos oss nordmenn. Iikke minst hvis vi sammenligner oss med de fleste land i Europa hvor forbruket er dobbelt, ja helt opp til fire dobbelt så stort pr innbygger i enkelte land. Løk er sunt, og har mange uante plasser i matstellet. I et tett samarbeid med hele verdikjeden, jobber derfor Gartnerhallens produsenter med utvikling av sin produksjon, jfr sortiment og kvaliteter.

Det legges derfor ned en betydelig satsing på utvikling hos Gartnerhallens produsenter i å få fram kvaliteter på løk gjennom utprøving av sorter, dyrkingsteknikker og lagring. Alt gjøres på en skånsom og hendig måte, slik at løken kommer hel og pen fram til deg og meg som forbruker. Dette er viktig, for de har satt seg som mål at vi skal spise dobbelt så mye norsk løk i løpet av få år til beste for den norske livsstilen og ikke minst helsa.

Løk – en av sivilisasjonens eldste medisiner
Løk er en usedvanlig kraftig antioksidant som også inneholder mange kreftbekjempende stoffer. Den fortynner blodet, senker det farlige LDL-kolesterolet, øker det gode HDL-kolesterolet, motvirker blodpropp, astma, kronisk bronkitt, høysnue, infeksjoner og betennelser. Løk dreper også bakterier og ødelegger virus. Den kan i tillegg være gunstig for diabetikere, siden løk har evne til å senke blodsukkernivået. Forskerne mener årsaken er at løken påvirker leverens omsetning av glukose eller utskillelsen av insulin. De gamle egypterne brukte løk som sovemiddel, og det var nok ikke så dumt. Nyere forskning bekrefter at løk kan virke mildt beroligende på grunn av sitt innhold av antioksidanten quercetin. 

Eneste bivirkning ved å spise mye løk: Kan få maten til å smake alvorlig godt og overhengende fare for godt humør, økt velvære og bedre helse! Fra foredrag om løk ved Ingunn Vågen, forsker med løk som spesialfelt ved Bioforsk Landheim.

Kunnskap om å bruke løk
I tillegg til produksjon, trenger vi som forbrukere kunnskap om hvordan og til hva vi kan nyttiggjøre oss denne medisinen. Det norske kokkemiljøet som er i verdenstoppen har vist oss at løk kan faktisk brukes hele veien fra forrett, hovedrett til dessert, så mulighetene er faktisk mange. Løksuppe kan være en enkelt og god start, se oppskrift under. I tillegg har vi lagt ved et brosjyre som viser ulike løktyper og brukertips som du kan gjøre deg nytte av, last ned her 

Løksuppe med purre

(4 personer)
1 rødløk
2 vanlige løk
4 sjalottløker
1 stor purre
4 ss olivenolje (eller rapsolje)
12 dl vann
3 ss Helios grønnsaksbuljong uten gjær
4 hvitløkbåter
1 laurbærblad
2 ss fersk timian (eller 1 ss tørket)
litt hvit pepper
litt salt
1 bunt gressløk

Finhakk rødløk, løk og sjalottløk. Finsnitt purren. Varm opp en jerngryte, og hell olivenoljen oppi. Fres løkbitene og purrebitene noen minutter, rør hele tiden så de ikke blir brune. Hell oppi vannet og buljongen. Ha i hvitløkbåtene, som er knust i hvitløkspresse (eventuelt finhakket hvis du ikke har hvitløkspresse), laurbærbladet og timian. La suppen koke opp. Sett deretter ned varmen, og la suppen småkoke under lokk i 45 minutter. 

Smak til med nykvernet hvit pepper og salt. Dryss over finklippet gressløk like før servering.