Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Jordskokk – nygammel grønnsak som smaker gourmet! 


Jordskokk har en nøtteaktig smak som gjør seg enten den brukes rå, stekt, i pure eller supper. Selv om jordskokk egentlig er en gammel grønnsak, så er den ny i butikkene. Gartnerhallens produsenter på Feulstad Gård i Østfold og Fredheim Gård i Hedmark høster i disse dager masse jordskokk. Restaurantmarkedet tar godt unna i dette markedet, ganske enkelt fordi det smaker så godt, og er i ferd med å bli litt trendy! Jordskokkplanten er flere meter høy, blomstrer vakkert gult, men selve jordskokken vokser som knoller under jorda. Disse høstes fra oktober til våren, når ikke telen arbeider. (Bilde: Jordskokkprodusent Siri Larsen på Feulstad Gård).

Hva kan vi bruke jordskokken til?

  • Jordskokk som råkost er nydelig i salater. Men husk at den oksiderer lett. Legg den derfor først i vann med litt sitron.

  • Bruk jordskokken i woken. Den ligner litt på vannkastanjen både i form og konsistens, men den har en mer karakteristisk smak.

  • Jordskokken kan være en erstatter for kokte poteter og den smaker nydelig som purè spesielt til fisk.

  • Jordskokk vil kunne være en god erstatter for sukker i forskjellig bakverk.

  • I bakverk kan du faktisk kutte ut sukkeret. Prøv for eksempel å erstatte gulrot med jordskokk i din favorittoppskrift på gulrotkake og kutt ut det meste av sukkeret. Bytt også ut melisglasuren med en frisk krem av crème frâiche, krydret med vanilje og litt fruktjuice eller vin.

  • Du kan erstatte opptil halvparten av hvetemelet i oppskrifter med jordskokk, og du vil fortsatt ha god søtsmak i det du lager, enten det er kaker eller boller.


Jordskokk i full blomst på Fredheim Gård

Vil du også prøve jordskokk i matlagingen, så har finner du oppskrift og tips her.

Siri`s jordskokksuppe fra Feulstad Gård 
      500 g jordskokker
     • 1 løk
     • Hvitløk etter smak
     • Smør og rapsolje til steking
     • 4 dl melk
     • 3 dl buljong av grønnsaker el. kylling
     • Sitron etter smak
     • 1 dl fløte ca.
     • Salt og pepper
     • 1 purre

Jordskokken skrelles og skjæres i biter (legg jordskokken i vann med sitron, slik at den ikke missfarges). Jordskokken freses i smør og rapsolje sammen med løk og hvitløk skåret i biter. Dette kokes så opp med melk og buljong. Småkokes deretter(med lokk) til jordskokken er mør. Ca 15 min. Bruk stavmikser for å få suppen glatt. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Spe suppen med fløte eller melk til passende tykkelse. Vask og del purren i skiver. Blansjer deretter i smør. Ha purren i suppeskålen ved servering. 

Prøv også suppen med laks og purre eller med bare biter av stekt kylling- el. kalkun filet.