Jordskokk – nygammel grønnsak som smaker gourmet!  
                                    
                                     
                                     Jordskokk har en nøtteaktig smak som gjør seg enten den brukes rå, stekt, i pure eller supper.  Selv om jordskokk egentlig er en gammel grønnsak, så er den ny i butikkene.  Gartnerhallens produsenter på Feulstad Gård i Østfold og Fredheim Gård i Hedmark høster i disse dager masse jordskokk.  Restaurantmarkedet tar godt unna i dette markedet, ganske enkelt fordi det smaker så godt, og er i ferd med å bli litt trendy!  Jordskokkplanten er flere meter høy, blomstrer vakkert gult, men selve jordskokken vokser som knoller under jorda. Disse høstes fra oktober til våren, når ikke telen
                                    arbeider. (Bilde: Jordskokkprodusent Siri Larsen på
                      Feulstad Gård).
                      
 Hva kan vi bruke jordskokken til? 
                      
                        - 
                          
Jordskokk som råkost er nydelig i salater. Men husk at den oksiderer lett. Legg den derfor først i vann med litt sitron.  
                        - 
                          
Bruk jordskokken i woken. Den ligner litt på vannkastanjen både i form og konsistens, men den har en mer karakteristisk smak.  
                        - 
                          
Jordskokken kan være en erstatter for kokte poteter og den smaker nydelig som purè spesielt til fisk.  
                        - 
                          
Jordskokk vil kunne være en god erstatter for sukker i forskjellig bakverk.  
                        - 
                          
I bakverk kan du faktisk kutte ut sukkeret. Prøv for eksempel å erstatte gulrot med jordskokk i din favorittoppskrift på gulrotkake og kutt ut det meste av sukkeret. Bytt også ut melisglasuren med en frisk krem av crème frâiche, krydret med vanilje og litt fruktjuice eller vin.  
                        - 
                          
Du kan erstatte opptil halvparten av hvetemelet i oppskrifter med jordskokk, og du vil fortsatt ha god søtsmak i det du lager, enten det er kaker eller boller.  
                       
                      
						  
                      Jordskokk i full blomst på Fredheim Gård
                       
                       
                      Vil du også
                      prøve jordskokk i matlagingen, så har finner du oppskrift og tips her. 
                      
                      Siri`s  jordskokksuppe fra Feulstad Gård  
                           	500 g jordskokker 
                           •	1 løk 
                           •	 Hvitløk etter smak 
                           •	Smør og rapsolje til steking 
                           •	4 dl melk 
                           •	3 dl buljong av grønnsaker el. kylling 
                           •	Sitron etter smak 
                           •	1 dl fløte ca. 
                           •	Salt og pepper 
                           •	1 purre 
                       
                      Jordskokken skrelles og skjæres i biter (legg jordskokken i vann med sitron, slik at den ikke missfarges). Jordskokken freses i smør og rapsolje sammen med løk og hvitløk skåret i biter. Dette kokes så opp med melk og buljong. Småkokes deretter(med lokk) til jordskokken er mør. Ca 15 min. Bruk stavmikser for å få suppen glatt. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Spe suppen med fløte eller melk til passende tykkelse.  Vask og del purren i skiver. Blansjer deretter i smør. Ha purren i suppeskålen ved servering.  
                       
                      Prøv også suppen med laks og purre eller med bare biter av stekt kylling- el. kalkun filet.
                       
                                     |