Et sunt nytt år handler ikke om å spise mindre, men om å spise mer! 
                                    
                                    
                                    
                                     
                                     
                                     Mer frukt og grønnsaker er i tråd med ekspertenes råd når helse i den norske befolkningen er tema. De norske kokkene som er i verdenstoppen bruker også grønnsaker i tråd med dette, men også fordi det er godt og gir rettene det smaksaspektet som har ført til gull og heder ute i den store verden. Gjør som Bent Stiansen sier og praktiserer: 
									" Halvparten av mine tallerkener er forbeholdt sesongens aller beste grønnsaker" 
                                     
                                    Med avsluttet julehøytid og mye god mat er 
									det mange som har satt forsetter som kanskje 
									krever litt ekstra oppmerksomhet knyttet til 
									matvalget. Det som er viktig er at sunne 
									valg også kan være de beste! Selv om vi er 
									inne i vintermånedene har vi flere gode 
									lagringsgrønnsaker som går rett inn på lista 
									for sunne, gode råvarer på matfatet. Gulrot 
									og rotgrønnsaker generelt bidrar helt klart 
									her, og kan benyttes både kokt, stekt og rå. 
									Den norske agurken er på full anmarsj igjen, 
									og her har vi et produkt som er godt og sunt 
									både for den som slanker seg eller ikke, da 
									den består den av kalium, kalsium, litt A- 
									og C-vitaminer og 96% vann. Vi må heller 
									ikke glemme kål og løk og alle mulighetene 
									som disse to råvarene kan gi til uttallige 
									ulike retter! Sammen med poteter og alle 
									disse gode råvarene er middagen nærmest 
									komplett.
                                     Mat skal være morsomt og strenge 
									formaninger om det ene eller det andre skal 
									ikke være utgangspunkt for dine valg, men at 
									det er godt og enkelt. Noen synes at enkelte 
									retter og valg tar for lang tid eller er for 
									tungvint, men under noen tips vi har sakset 
									for at du skal få i deg Helsedirektoratets 
									anbefalte tre porsjoner grønnsaker og to med 
									frukt hver dag, noe som utgjør om lag 750 
									gram mat til sammen: 
									1. Gjør favorittmaten grønnere
									Legg skiver av squash, hakket spinat 
									eller dampede gulrøtter i lasagnen. Rør inn 
									brokkolidusker i pastaen, eller ha tomater, 
									sopp, løk eller asparges i omeletten, i 
									suppen eller på pizzaen. 
									2. Spis dem rå
									Mange vegrer seg for å spise grønnsaker 
									på grunn av konsistensen og/eller smaken de 
									får når de kokes. Spiser du dem rå får du en 
									frisk og knasende sprø opplevelse, og smaken 
									blir også ofte mildere. 
									3. Dypp dem
									Lag dip eller saus du er glad i, kutt 
									grønnsakene i skiver eller stenger og gi dem 
									et godt dypp før du inntar dem. Dette kan 
									være fint som et mellommåltid eller som 
									snacks. Peanøttsmør er også et godt 
									dip-alternativ. 
									4. Ost dem opp
									Smelt ost og dypp grønnsakene i den, 
									eller gratinér grønnsakene med ost i ovnen. 
									Nam!  
									5. Drikk dem
									Kjør frukt og grønnsaker i blenderen og 
									lag herlig juice med de smakene du liker 
									best. Tilsett gjerne litt sukker (eller en 
									søt frukt), yoghurt og isbiter. 
									6. Grill dem
									Mange grønnsaker egner seg fin-fint på 
									grillen - maiskolber er et godt eksempel. 
									Pensle dem med olje og dryss over krydder og 
									urter du liker. 
									7. Gi riktig behandling
									Overkokte grønnsaker er aldri godt. 
									Dessverre har nordmenn en tendens til å la 
									dem ligge for lenge i gryta. Kjøper du en 
									damperist til å legge i bunnen av 
									kasserollen vil det bli lettere å ha 
									kontroll på når grønnsakene er ferdige. Du 
									bevarer dessuten smak og næringsstoffer 
									bedre om du damper framfor å koke. 
									8. Dropp belønningen
									Ikke belønn deg selv eller barna for å 
									spise grønnsaker, og bruk i hvertfall ikke 
									grønnsakspising som straff under måltidet. 
									Dette bidrar til å gjøre grønnsaker til noe 
									negativt, når det faktisk er noe som er 
									sunt, nødvendig og godt. 
									Forslag til en sunn god rett med norsk 
									hodekål: 
									4 porsjoner: 
									400 g kjøttdeig 
									2 ss olje/margarin 
									1/2 kålhode, finstrimlet (avhengig av 
									størrelse) Nykål passer fint 
									1 ts salt 
									1/4 ts pepper 
									1 ts paprikapulver 
									1 ts soyasaus 
									1-2 dl vann 
									En klatt rømme 
                                     
                                    FRAMGANGSMÅTE: 
                                    Brun kjøttdeigen i oljen. Rør hele tiden så 
									den smuldrer seg. Tilsett kålen og brun den 
									lett.  
									Rør inn salt, pepper, paprikapulver, 
									soyasaus og vann og la retten småsurre under 
									lokk i 15 minutter.  
									Rør inn rømmen like før servering.  
									Server gryten med poteter eller ris.
                                      |