Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Fersk løk, sommerens sprekeste grønnsak! 

Matlaging og løk hører sammen, og når man i tillegg får en positiv helseeffekt på kjøpet, bør vi ikke nøle med å ta denne smakfulle grønnsaken i bruk. A.L Gartnerhallens produsenter har satt et fokus på løkproduksjonen som er i ferd med å gi et større mangfold på løk. Fersk sjalottløk fra Prestrud Gård på Nøtterøy er et godt eksempel på dette. God mat og helse gir et potensiale for økt løkforbruk i Norge. I dag bruker vi 5 kg løk pr innbygger, noe som er 5 ganger lavere enn løkforbruket i enkelte Middelhavsland og halvparten av løkforbruket i England. Ut fra blant annet dette potensialet, satser Gartnerhallens løkprodusenter, i samarbeid med Bama og forskningsmiljøene, på å utvikle produksjon, håndtering, bearbeiding, pakking, forbrukerinformasjon og omsetning av løk. Målsettingen med dette prosjektet er å doble det norske forbruket av norskprodusert løk i løpet av de neste fem årene. Fersk løk er en viktig del for å nå dette målet.

Produksjon og produkter
Gartnerhallens løkprosjekt er bare i startgropa, men allerede nå har Gartnerhallens løkprodusenter flere nye konsepter på gang, bl.a innenfor fersk løk. Prestrud Gård har gjennom flere år jobbet fram flere konsepter på fersk løk, blant annet fersk hvitløk og sjalottløk. I produksjonsmiljøene på buntløk, blant annet Slagen i Vestfold og på Toten, jobbes det aktivt for å få fram nye konsepter for fersk løk, både i forhold til sortiment og emballering. Fersk salatløk er et produkteksempel fra disse produsentene, som forbrukerne fortjener å finne i butikkhyllene. Denne løken er, som navnet tilsier, ypperlig til salat. Generelt er fersk løk god på smaken og den framstår gjerne litt mildere og ofte sprøere enn den tørkede løken. 

Spis løk med helsegevinst
Internasjonal og norsk forskning viser at et høyt inntak av løk kan ha en helsebringende effekt. Løk inneholder en rekke stoffer som kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, kreft, astma og diabetes, samt ha en betennelseshemmende effekt som kan bekjempe sopp- og bakterielle angrep i kroppen. Det er innholdet av flavonoider (en gruppe antioksidanter), fruktaner (fruktfiber) og en gruppe svovelholdige forbindelser som kalles alk(en)yl cystein sulfoksider, som gjør at løken innehar slike helsebringende gevinster. 

Løk er, sammen med epler og te, en av våre rikeste matvarer når det kommer til flavonoider. Disse antioksidantene (bl.a. anthocyaniner og quercetin) motvirker dannelsen av blodpropper ved å forbygget klumping av blodet. Videre bidrar de til å redusere innholdet av uønskede fettsyrer (triglycerider) i blodet. Alt dette er med på å forebygge hjerte- og karsykdommer, samt ha en antioksidativ krefthemmende virkning i kroppen.

Fruktaner, eller fruktfibre som de også kalles, er med på å gi løken sin søte smak. Dette karbohydratet gir allikevel ikke noen økning i blodsukkeret. Da fruktaner også har en tendens til å redusere kolesterolet i kroppen, kan løk sies å ha antidiabetisk virkning. I tilegg til dette, har fruktanene vist seg å stimulere opptaket av kalsium i kroppen og fremme veksten av den gode tarmfloraen i magen. Dette gjør at løkens innhold av fruktaner bidrar til god tarmhelse, som igjen kan være med på å redusere faren for kreft. Større innhold av kalsium bidrar til å styrke benbygningen og kan derfor resultere i forebygging av osteoporose, eller beinskjørhet.

Svovelforbindelsene i løk er med på å gi løken sin karakteristiske smak og lukt, og det er nettopp ballansen mellom de forskjellige svovelstoffene i løken som gjør at en løksort smaker annerledes enn en annen. Løkens forebyggende virkning mot hjerte- og karsykdommer, og løkens antiasmatiske, betennelseshemmende og bakteriehemmende effekt kan i stor grad skyldes dens innhold av svovelholdige forbindelser. 
I tilegg til flavonoider, fruktaner og svovelforbindelser, inneholder løkvekster store mengder C-vitamin, kalium, folsyre, kalsium, jern og annet fiber. 
Med andre ord, bidrar løk til langt mer enn bare god mat! 

Helseeffekter og løk er hentet fra artikkel ved Ingunn M Vågen, Grønnsakforsker ved Bioforsk Øst Landvik, en av A.L Gartnerhallens samarbeidspartnere innenfor Forskning og Utvikling. 

Aktuelle løktips
Salat og løk hører sammen, men en god løksuppe er ikke å forakte:

LØKSUPPE FOR 2 PERSONER:
2 store løk 
2 ss olje eller myk margarin
6 dl vann + buljongterning
1 liter laurbærblad
1/4 ts timian
1 krm pepper
2 skiver loff
2 ss revet, hvit ost

Varm margarin eller olje i en jerngryte. Ha i løken og surr den til den er blank og gyllen. Tilsett vann, buljongterning, laurbærblad og timian. La suppen småkoke under lokk i ca. 15 min. Smak til suppen med pepper.

Rist loffskivene, legg dem på suppen og strø med reven ost.

Sett jerngryten i ovnen og gratiner til osten er smeltet og har fått en fin og gyllen farge.

Server løksuppen rykende varm, gjerne med ferskt brød til. Hvis du har porsjonsskåler som tåler varmen i stekeovnen, kan du gratinere suppen porsjonsvis.

I stekeovn: 275 °C i ca. 5 minutter eller under grillen til osten er smeltet og har fått en fin og gyllen farge.

Kontaktpersoner
Olav Brataas, Sentral Kulturansvarlig Produsent (SKP) Løk, tlf 92898201
Pernille Rød Larsen, Utviklingssjef Grønnsaker A.L Gartnerhallen, tlf 90550242
Tom Roterud, Organisasjons- og informasjonssjef A.L Gartnerhallen, tlf 99501505