| 
									
 
 Bringebærsesongen i full gang!
									
									
                                     
                                    
                                     Bærsesongen er i full gang, og salget av 
                                    bær til konsum gjennom daglivarebutikkene 
                                    har økt voldsomt de siste årene. Bringebær 
                                    er et eksempel hvor Gartnerhallens 
                                    produsenter har tatt i bruk dyrkningsteknikk 
                                    og sorter som konsummarkedet har tatt i mot 
                                    med åpne armer. I 2000 var salget 10 tonn og 
                                    i 2006 var salget av fersk bringebær til 
                                    konsum 337 tonn. Hageblåbær og solbær er 
                                    også arter som er under utvikling mht norsk 
                                    produksjon for ferskvaresalg i butikk. 
                                    Mengden av bringebær er i år som følge av 
                                    en lite gunstig værsituasjon mindre enn 
                                    forventet. Det gjelder derfor å sikre seg 
                                    delikatessene når muligheten byr seg! 
                                    I tillegg til at ferske bær er utrolig godt 
                                    å spise 
                                    er bær også godt for kroppen. Og for å bevare mest 
                                    mulig av de sunne stoffene i bær, skal de 
                                    fryses ned hele rett etter innhøsting. Dette 
                                    er også et godt utgangspunkt når de skal 
                                    fortæres utover vinteren! 
                                     
                                    For å bevare mest mulig av de sunne stoffene 
                                    i bær, skal de fryses ned hele rett etter 
                                    innhøsting. Bærene bør deretter 
                                    varmebehandles direkte fra fryst eller 
                                    halvtint tilstand. 
                                     
                                    I følge en artikkel fra MATFORSK er blåbær, 
                                    solbær, krekling, kirsebær, bjørnebær, 
                                    jordbær og bringebær blant bærene med høyest 
                                    innhold av antioksidanter. Den blårøde 
                                    fargen som karakteriserer disse bærene 
                                    skyldes pigmenter innen stoffgruppen 
                                    anthocyaniner. Sammen med vitamin C regnes 
                                    anthocyaniner for å være de viktigste 
                                    antioksidantene i bær.  
                                     
                                    I tillegg har finske forskere oppdaget at 
                                    multer og bringebær kan knekke flere av 
                                    bakteriene som står bak magetrøbbel og 
                                    matforgiftning. I tillegg til dette er også 
                                    bringebær rik på næringsstoffer, og hjelper 
                                    bæra også mot blodmangel. 
                                     
                                    Bær godt egnet 
                                    til mellommåltid eller desert. Smoothies med 
                                    god norsk bær er enkelt og raskt å fikse, og 
                                    det faller i smak hos store og små. Fra
                                    www.frukt.no 
                                    har vi derfor sakset følgende oppskrift: 
                                     
                                    Ingredienser (2 porsjoner): 
                                    3 dl kefir  
                                    4 ss vaniljeis  
                                    2 dl friske bringebær  
                                     
                                    Fremgangsmåte: 
                                    Bland alle ingrediensene i mikseren og kjør 
                                    til en kremet masse. Hell i glass og server 
                                    umiddelbart med friske bringebær. 
                                    Se også de gode tipsene på
                                    www.bama.no.  |