Nordmenn vil ha enda mer frukt og grønt!
Vi
spiser mer grønnsaker, frukt og bær enn noen
gang før – samtidig er det en klar
oppfatning at det må enda mer til for å
oppnå et sunnere kosthold. Og tilliten til
norske produsenter er på topp: Varene – de
skal være norske!
Dette viser den ferske undersøkelsen ”Mat og
måltider. En tilstandsrapport fra Norsk
Landbrukssamvirke om mat og måltider i
forbruker-Norge”.
Naturlig med grønt
Grønnsaker er en naturlig del av middagen
for tilnærmet hele befolkningen. Ni av ti
svarer at de spiser grønnsaker til middag
3-5 ganger eller mer per uke. Det er likevel
en klar oppfatning i befolkningen at det må
enda mer grønnsaker og frukt til for å oppnå
et sunnere kosthold. Den yngste delen av
befolkningen har mer tro på at økt konsum av
grønnsaker og frukt vil føre til et sunnere
kosthold enn dem over 50 år.
Norsk mat
Nær halvparten svarer det er viktig at maten
er lokal – det vil si at maten kommer fra
landsdelen de bor. Men enda flere, hele 80
prosent av befolkningen, sier det er viktig
at matvarene kommer fra Norge. Den norske
opprinnelsen oppfattes som såpass viktig at
drøyt halvparten av de spurte er villige til
å ”betale litt mer”, og 12 prosent er
villige til å ”betale mye mer”. Tilnærmet
alle mener at det er viktig at matvarer er
tydelig merket med hvilket land råvaren
opprinnelig kommer fra.
Tillit til bonden
På spørsmål om hvem de har mest tillit til
topper norske bønder listen. Over halvparten
av befolkningen mener også det er best for
samfunnet dersom matindustrien eies av
bøndene. De fleste (86 prosent) vil desuten
at norske matvarer fra landbruket skal
merkes tydelig med at de er basert på
råvarer fra norske gårder.
Trygghet og pris
At maten er trygg betyr mest når folk
handler (62%), mens bare hver fjerde legger
vekt på prisen. Undersøkelsen viser at
nordmenn føler seg overbevist om at den
norskproduserte maten er sunn og trygg.
Samtidig bruker nordmenn en relativt liten
andel av sin inntekt på matvarer
sammenlignet med andre land i Europa. I
83-85 brukte en gjennomsnittlig husholdning
vel 19 prosent av utgiftene til mat og
alkoholfri drikke, men andelen sank til 11,9
prosent for perioden 2002-2004.
Les hele
Aftenpostens artikkel
her.
04.05.07 |