Mandag 9. og
tirsdag 10.november samlet rekordmange deltakere seg til
Gartnerseminaret 2015 på Thon Hotel Arena i Lillestrøm.
Norsk frukt- og grøntnæring er en næring i vekst. Nordmenn
spiser mer frukt og grønt enn noen gang, og forbruket er
økende. Å produsere produkter som forbrukerne vil ha er en
inpirerende jobb, og positivitet og fremtidsoptimisme for
næringen satte sitt preg på Gartnerseminaret.
Seminaret ble åpnet av styreleder i
Gartnerhallen SA, Anders Nordlund, som satte i gang
seminaret med en gledelig nyhet for norsk grøntsektor:
Gartnerhallen, BAMA og NorgesGruppen har gått sammen om å
opprette et fond på 100 millioner kroner som skal finansiere
utviklingsprosjekt i norsk frukt- og grøntnæring i minst 10
år fremover. Dette viser at samarbeidet i verdikjeden i
grøntsektoren er godt, og ikke minst at samarbeidet vil være
viktig for utviklingen av sektoren framover. Med denne gode
nyheten var stemningen for seminaret satt.
Her kan du lese mer om fondet til
utviklingsprosjekt i frukt- og grøntnæringen

Anders Nordlund åpner Gartnerseminaret 2015 med nyheten om 100 millioner
kroner til utvikling av norsk frukt- og grøntnæring. (Foto: Liv
Jorunn Denstadli Sagmo/Bondebladet)
Skryt fra
landbruks- og matministeren
Neste gjest på programmet var ingen
ringere enn landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.
Listhaug takket ja til å komme på seminaret allerede i mai,
men vi var spente på om hun ville ha tid til å dukke opp i
Lillestrøm når datoen var der. Heldigvis var det ingenting
viktigere enn Gartnerseminaret på timeplanen til ministeren
akkurat denne dagen, og Listhaug dukket opp. Store deler av
Listhaugs innlegg gikk med til å skryte av grøntsektoren i
Norge: Hun berømmet sektoren for både evne og vilje til
tilpasning til et marked i stadig endring, og mente
grøntsektoren hadde all grunn til å være stolt av seg selv.
Listhaug understreket også at grøntsektoren er den delen av
norsk landbruk med svakest tollbeskyttelse. Dette var noe
hun lovet å huske på i forhandlingene med EU om artikkel 19,
noe vi mener var en viktig uttalelse fra landbruks- og
matministeren.

En blid Sylvi Listhaug på Gartnerseminaret
Gode og varierte
foredragsholdere
Programmet på Gartnerseminaret 2015 var
variert, og berørte mange ulike fagområder. Målet var å
tilby frukt- og grøntprodusentene så mange interessante og
lærerike foredrag som mulig. Flere av innleggene handlet om
tema som stadig er aktuelle for sektoren: Mattrygghet,
matkvalitet, kompetanse, næringsstoffer og rekruttering var
viktige tema som ble belyst. Seminaret hadde også foredrag
om behov og muligheter for robotisering i frukt- og
grøntsektoren, og ikke minst et nyttig og aktuelt foredrag
om klimaendringer, og hvordan grøntsektoren kan bli påvirket
av disse.
Kaaterud Gård vant prisen for årets beste leverandør til
BAMA
Under middagen mandag kveld ble det,
tradisjon tro, kåret en vinner til prisen «Årets
leverandør" av BAMA. De tre nominerte til prisen var
Skjærgården Gartneri i Åsgårdstrand, Snarum Gartneri i Lier,
og Kaaterud Gård i Stange.
Kriteriene som vurderes for årets
leverandør er produktkvalitet, markedsorientering,
samfunnsansvar og service. Juryen i BAMA begrunnet kåringen
av Kaaterud Gård som vinneren av årets leverandør-pris med
at gården med stor fagkunnskap, meget god markedsforståelse
og gode samarbeidsevner, har utviklet en suksessrik
løkproduksjon siden 1990-tallet. Prisen ble overrakt
brødrene Landfalt fra Kaaterud Gård av Rune Flaen
(administrerende direktør BAMA), Øivind Brisaa
(konserndirektør BAMA) og Espen Gultvedt (norskansvarlig
BAMA), til stor applaus fra publikum.

Fra venstre: Espen Gultvedt, norskansvarlig BAMA, Øivind
Brisaa, konserndirektør BAMA, Niels Henrik Landfald og Ole
Theodor Landfald, prisvinnerne fra Kaaterud Gård, og Rune
Flaen, adm. direktør BAMA (Foto: BAMA)
Pep talk fra Per
Mathias Høgmo
I tillegg til faglige foredrag var det
satt av mye tid til pauser, mat, uformell prat, middag og
bursdagsfeiring på seminaret. Gartnerhallen er 85 år i 2015,
og dette ble også feiret som seg hør og bør: Til pausemat på
mandag spanderte Gartnerhallen marsipankake på alle som
ville ha. Under middagen holdt Britt Kåsin en hyggelig
bursdagstale, hvor hun blant annet understreket den viktige
rollen Gartnerhallen har spilt i utviklingen av frukt- og
grøntnæringen i Norge. Gartnerhallen fikk også stor
oppmerksomhet fra vår viktigste samarbeidspartner BAMA, som
både ga bort eat-move-sleep-t-skjorter og billetter til
fotballkamp som bursdagsgaver. Og ikke nok med det: Rune
Flaen hadde hanket inn selveste Per Mathias Høgmo (som også
befant seg på hotellet) for å holde en aldri så liten tale
til forsamlingen, noe som
satte en ekstra piff på middagen.
Gartnerseminaret 2015 var preget av en
positiv og god stemning som lover svært godt for fremtiden
til frukt- og grøntsektoren i Norge.

Marsipankake til en sunn og frisk 85-årsjubilant

Pep talk fra landslagssjef Per Mathias Høgmo

Anders Nordlund mottar (på vegne av Gartnerhallen)
landslagstrøye med autografer fra alle landslagsspillerne
|