Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Ny produksjonssesong av norske frukt- og grøntprodukter som er i tråd med de nye kostrådene! 


Etter en lang vinter er endelig Gartnerhallens produsenter nå i gang med våronna eller de er godt i gang med forberedelsene. Planlegging og utvikling er en viktig del av arbeidet før produksjonen kan settes i jorda. Et arbeid som ikke minst er viktig for å kunne møte alle oss forbrukerne med friske og sunne frukt og grønt produkter som vi ser er heist høyt opp i de nye kostrådene vi har fått presentert i vinter. Råd som skal bidra til enda bedre helse og velvære i den norske befolkningen og ikke minst redusere en økende trend med antall livsstilssykdommer. Med andre ord kostråd som både smaker og gjør godt! 

Hva er nytt i de nye kostrådene? Vi ser at det gjort en omfattende kunnskapsorientering og ikke minst vekt på et kosthold som skal sikre forebygging av kroniske ernæringsrelaterte sykdommer (hjerte/karsykdommer, kreft, fedme, diabetes, overvekt) De nye rådene er i dag basert på matvarebasert forskning mot tidligere næringsstoffbasert forskning. Med dette arbeidet har det blitt etablert råd som er mer detaljert enn tidligere, samt angivelse av kvantitative mål der det er mulig.

Frukt, bær, grønnsaker er alle produkter med lite energi, vitaminrike (A, C, E, folat) og flere mineraler. Belgvekstene som bønner, sukkererter er rike på proteiner. Vår kjære potet er ikke inkludert i ”fem om dagen”, men understrekes å være en viktig basisvare. Poteter har høyere innhold av kostfiber og flere vitaminer og mineralstoffer enn vanlig ris og pasta. Det oppfordres til fortrinnsvis å benytte kokte eller bakte poteter. Det vektlegges at potetforbruket i Norge ikke må reduseres. Videre så understreker de som har jobbet med de nye kostrådene at grønnsaksbruken til middag er et område som må økes. Dessverre er det slik at vi nordmenn ligger litt etter hva gjelder forbruk av frukt og grønt både i forhold til kostrådsmålene og de land vi like å sammenligne oss med. Kostrådene hva gjelder frukt og grønt er som følger

:

Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag (kilde: Fafo, Nasjonalt råd for ernæring)

  • Halvparten bør være grønnsaker.

  •  En porsjon tilsvarer 100 gram og kan for eksempel være en liten bolle salat, en gulrot eller en middels stor frukt.

  • Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt med forskjellig farger. Bruk gjerne tomater, løk, purre og hvitløk.

  • Du kan bruke friske, hermetiske, frosne, rå og varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær. 

  • Spis gjerne en liten neve usaltede nøtter om dagen i tillegg.

  •  Poteter er ikke inkludert i ”fem om dagen”, men er en viktig basismatvare. Poteter har høyere innhold av kostfiber og flere vitaminer og mineralstoffer enn vanlig ris og pasta. Velg fortrinnsvis kokte eller bakte poteter.

  • Belgvekster som bønner og linser, frø, krydder og urter er heller ikke inkludert i ”fem om dagen”. Disse matvarene har ofte et høyt innhold av næringsstoffer og kan gjerne inngå i et variert kosthold.

  • For potet er det ikke er god nok dokumentasjon om betydning for kroniske sykdommer. 

  • Poteter inngår vanligvis ikke i de vitenskapelige studiene som omhandler matvaregruppene ”frukt og grønnsaker” eller ”grønnsaker”. 

  • Dette betyr ikke at vi mener at potetforbruket bør reduseres

  • Poteter er en viktig matvare i norsk kosthold og kan gjerne inngå i et variert kosthold. 

  • Potet har et høyere innhold av kostfiber og flere vitaminer og mineralstoffer per energienhet enn vanlig ris og pasta. 

  • Velg kokte eller bakte poteter fremfor pommes frites, chips og andre potetprodukter som er tilsatt fett og salt. 

En skal ikke skremme, men livsstilsrelaterte sykdommer angår mange i Norge. (kilde: Fafo, Nasjonalt råd for ernæring)

  • Fedme (BMI > 30) : 0.8-1.0 mill 

  • Høyt blodtrykk: > 1.0 mill 

  • Type 2-diabetes: ca. 2-300.000

  • Osteoporose: ca. 2-300.000 

  • Hjerteinfarkt: ca. 15.000 pr år, 100.000 lever etter infarkt

  • Hjerneslag: ca. 15.000 nye pr år, 55.000 lever etter et slag

  • Kreft: ca. 25.000 pr år, 200.000 lever med en kreftdiagnose

Kostrådene i sin helhet, se:
http://www.helsedirektoratet.no/ernaering/fagnytt/nye_kostr_d_kan_forebygge_livsstilsykdommer_788064