Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Fersk norsk gulrot og purre til beste for maten og deg! 


Gartnerhallens gulrot - og purreprodusenter har gjennom fortløpende høsting gjennom sommersesongen sikret god norsk purre og gulrot. Gulrot står nå for tur til innhøsting for lagring, en lagring som også sikrer ferskhet ved at den blant annet tas ut fra lagring til pakking samme dag som den sendes ut til oss i butikk. Med gode lagre og en normal god sesong har vi tilgang på friske gode norske gulrøtter året rundt. Purre lar vi stå på jordet så langt utover høsten som mulig, men den tas inn rett før frosten får tak i bakken, slik at vi normalt har god fersk norsk purre i hvert fall ut januar. Begge produktene er gode i mange ulike retter - også sammen, og i tillegg gjør de godt for kroppen vår når vi inntar disse to gode grønnsakene.

Før disse gode varene når oss i butikk og på kjøkkenbordet, er det lagt ned betydelig tid gjennom rett dyrking og håndtering. Visste du at en gulrot blir sur (bitter) hvis den ikke får de vilkårene som er best for den, både i vekst og etter at den er tatt opp av bakken. Gjennom forskning og de resultater som dette har gitt, har Gartnerhallens produsenter tatt i bruk de løsninger som skal gi oss den beste gulrota. I tillegg til en produksjon som strekker seg helt sør og vest i landet og opp til nordland, er vi sikret en gulrot med kort ledetid fra pakkeri og ut til deg som forbruker. 


Sjur Fredriksen (bildet) er aktivt med i produksjonen til faren Øystein Fredriksen på Tromøya i Aust-Agder.

Gulrot kommer opprinnelig fra Midt-Østen og Sentral-Asia, hvor den har vært dyrket i minst 2000 år. Araberne tok med gulrot til Spania for ca 1000 år siden og herfra har den spredd seg over resten av Europa. Gulrot trives godt i både varme og kalde strøk og dyrkes over store deler av verden. 

Den friske, oransje fargen kommer av betakaroten. Det finnes mange forskjellige typer gulrot, og de varierer i størrelse, fasong og farge. I tillegg til den vanlige oransje, finnes det sorte, lilla, gule og hvite gulrøtter. De lilla gulrøttene ble først brukt som fargestoff, og ikke før på 1800-tallet ble det populært å dyrke de oransje gulrøttene vi kjenner best. 

Gulrot er rik på betakaroten, som blir til A-vitamin i kroppen vår. Ellers inneholder den en del av de andre vitaminene, foruten kalium, jern og masse fiber. Visste du forresten at kokte og moste gulrøtter innholder hele tre ganger så mye antioksidanter som rå? Kokingen og mosingen frigjør nemlig antioksidanter…

Gulroten raspes i råkostsalaten, kokes som garnityr til både fisk og kjøttretter, kuttes Juilenne og has i woken, deles i staver og serveres med dipp til. Den moses og ovnsbakes og brukes i kaker. Den has i supper, stuinger, gryteretter, smoothies og grønnsaksblandinger. Skiver av gulrot i saus eller suppekraften gir ekstra god smak, og tilsetter du raspet gulrot i kjøttsausen til spagetti bolognese eller lasagne får du en ekstra saftig og velsmakende rett. Kort sagt er gulroten en velsignet og kjærkommen allrounder på kjøkkenet. 

Purre er mest kjent som god smakssetter. Men det er flere grunner til å spise denne løkplanten. I likhet med vanlig løk, inneholder purre stoffer som er gunstige for hjerte- og karsystemet ved at den reduserer faren for tette årer. 

Løkplantene regnes også som sopp- og bakteriedrepende og reduserer faren for kreft. Dessuten gir de ikke stigning i blodsukkeret fordi karbohydratet ikke løses opp før i tykktarmen. 
Kilder: Ernæringsbiolog i dinkost.no, Lise von Krogh, informasjonssjef i frukt.no, Britt Kaasin, Bioforsk, matforsk.no, matportalen.no, regjeringen.no, dagbladet.no, NRK Puls.