Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Den norske ferskpoteten blir enda ferskere! 

Stadig flere nordmenn velger å kjøpe norske ferskpoteter. Over en toårsperiode har produksjonen av ferskpotet fra Gartnerhallens produsenter steget med 26 prosent. Dette er en økning på over 2276 tonn ferskpoteter.

Utviklingstallene er hentet fra Gartnerhallen og viser at salget av ferskpotet har steget betraktelig de siste årene. I ukene fra slutten av mai og fram til midten av juni har Gartnerhallens produsenter nærmest vært enerådende i markedet med ferskpotet.

– Det stilles svært strenge kvalitetskrav til håndteringen av de norske ferskpotetene. Dette er de første potetene som høstes her til lands, og må ikke forveksles med importerte nypoteter, som kan være opptil tre måneder gamle, sier organisasjons- og informasjonssjef Tom Roterud i Gartnerhallen.

Roterud får støtte av potetprodusent Knut Salve Lunden fra ferskpotetbygda Reddal. Han mener den norske ferskpoteten har unike smaksegenskaper. – Dette er en ferskvare som er ensbetydende med sommer og som smelter på tungen. Vi snakker om kortreist mat med en distribusjonstid på under 24 timer. Dette gjør ferskpoteten saftig og full av smak, sier Lunden, som er kulturansvarlig for poteter i Gartnerhallen. 

Raskt til matfatet
Ifølge Lunden er det er gjort store endringer i retningslinjene for behandling av ferskpotet de siste årene. Norske produsenter og leverandører jobber på spreng for å få den smaksrike rotfrukten til matfatet så tidlig som mulig. 

– Det følges strenge felles regler for håndteringen av norske ferskpoteter. Som navnet tilsier skal ferskpoteten spises med en gang og ikke lagres, forteller han. Potetprodusenten forklarer at ferskpoteten er like fersk som jordbær, og bør behandles deretter.

Hurtig og skånsomt
Dette gjør at pakkeprosessen må skje både hurtig og skånsomt. – Utgangspunktet er at potetene skal inn på pakkeri senest to timer etter opptak. Deretter skal ferskpotetene være ute på markedet i løpet av 24 timer. Dette ferskhetsaspektet er svært viktig, og det er noe Gartnerhallens produsenter i samarbeid med Bama har jobbet mye med, understreker Lunden. 

Han forteller at prosessen må gjøres ekstra skånsomt fordi ferskpoteten har et tynt skall, og ikke er skallfast som den tradisjonelle lagringspoteten som spises om vinteren. 


– Det jobbes hele tiden for å få til en enda mer optimal behandling av denne ferske varen. Gartnerhallen legger blant annet ned mye ressurser i å sikre en videreutvikling av produksjonen. Dette gjøres blant annet gjennom testing av nye potetsorter og utprøving av nye dyrkingsteknikker, sier han.

Settes i snø
Arbeidet med å få fram ferskpoteten starter allerede i februar. – Produsentene starter tidlig i sesongen, med blant annet varme og lys til settepotene, slik at de utvikler en groe. Deretter går det slag i slag med tidlig setting og plastlegging av det arealet som settes. Enkelte år må snøen fjernes fra jordene før potetene kan settes, opplyser Lunden.

Potetprodusenten forteller at ferskpotetsuksessen er et resultat av hard jobbing, og godt samarbeid mellom produsentene og organisasjonens samarbeidspartnere. Satsingen har gitt økning i volumet og det har blitt enklere å selge inn ferskpotet til markedet, ifølge Gartnerhallens vareomsetter Bama.

Fakta om ferskpotet:

  • Ferskpotet er det vi tidligere kalte nypotet
  • Navneskiftet ble foretatt for å markere at disse potetene er de første som høstes her til lands, og derfor ikke må forveksles med importerte nypoteter
  • Noen sorter som nyttes i produksjonen: Berber, Juno, Rutt, Solist, Arielle 
  • Norske produksjonsområder er: Rogaland, Lærdal, Reddal, Vestfold, Østfold og Trøndelag.
    Kilde: Gartnerhallen

Kontaktpersoner: 
Gartnerhallen, organisasjons- og informasjonssjef Tom Roterud, tlf: 995 01 505
Gartnerhallen, kulturansvarlig produsent Knut Salve Lunden, tlf 957 42 497