Høsten er sesong for noe av det beste norske
frukt og grøntprodusenter kan by på, nemlig norske
epler og plommer og norske rotgrønnsaker!
I disse uker ruller det reklamefilmer for norsk
frukt og norske rotgrønnsaker over landets tv-skjermer, hvor
vi møter Gartnerhallenprodusenter som viser fram produktene
sine i naturskjønne omgivelser.
Som nordmenn kan vi nok kalles subjektive - men det
finnes vel ikke bedre epler og plommer i verden enn de
norske. Høsten er sesong for norsk frukt, og som Lise
Finckenhagen sier i reklamefilmen: "Når den norske frukten
kommer, er det nesten høytid hjemme hos oss." Discovery,
Åkerrø, Rød Gravenstein, Aroma... Det første bitet av et
søtt, syrlig og sprøtt norsk eple er en av høstens fineste
opplevelser. For ikke å snakke om de søte nydelige norske
plommene. Når disse produktene i tillegg blir presentert med
Hardanger i finvær som bakgrunnsteppe, er det vanskelig å ikke bli
glad for at høsten er her.
Se filmen her.
Høsten er også sesong for rotgrønnsaker, og butikkene fylles nå
med blant annet norske gulrøtter, poteter, pastinakk,
persillerøtter, beter, kålrøtter, sellerirøtter og reddiker. Rotgrønnsaker har lenge
vært en viktig del av det norske kostholdet, men har de
siste årene fått
en renessanse hos matglade nordmenn.
Rotgrønnsaker kan brukes til det meste - de kan
kokes, bakes, brukes i suppe og puré, de er helt nødvendig i
den deilige høstretten lapskaus, og kan ikke minst nytes rå.
I tillegg til å være gode på smak og fulle av viktige
næringsstoffer, har rotgrønnsakene også utseende med seg:
De sterke fine
farger pynter opp enhver tallerkenen. Rotgrønnsaker har i
det siste blitt svært så populære på det norske kjøkken, og
vi kan takke
flinke og kvalitetsbevisste norske bønder for de smakfulle
og næringsrike rotgrønnsakene vi nå får kjøpt i butikken.
På Bama.no kan du få
inspirasjon fra Lise Finckenhagen på hva du kan lage av
rotgrønnsaker.
Se filmen her
|