Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Poteten - sunnere enn du tror!

Trodde du at poteter bare er fyllstoff på tallerkenen - og heller ikke særlig sunt? Da må du tro om igjen. En rykende fersk forskningsrapport "friskmelder" poteten og fremhever de sunne og helsebringende effektene den har.

-Jeg ble gledelig overrasket da Jeg leste rapporten. Dette er veldig gode nyheter etter at poteten har fått juling av både Fedon Lindberg og andre motstandere, slår BAMAs ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky fast. Det er en gruppe kanadiske forskere som nå har tatt poteten på alvor. I rapporten "Metabolic Biosynthesis of Potato {Solaium tuberosum L.) Antioxidants and lmplications for Human Health" karakteriserer de den som en av de viktigste kildene til antioksidanter i det vestlige kostholdet. De har hittil funnet 80 ulike antioksidanter i poteter. Stoffer som du kanskje heller forbinder med andre planter, for eksempel betakaroten (gulrøtter) og askorbinsyre (appelsin). Forskerne fant også at poteter som vokser i nordlige strøk, med kaldere temperaturer og lange dager, får mer antioksidanter enn de som vokser i varmere strøk. Og dette fortsetter under lagring. Seks måneders lagring ved 4 grader økte faktisk innholdet av antioksidanter. Det ble også avdekket at poteter med kraftig farget skall (som Pimpernell) har mer antioksidanter enn sorter som er bleke, lyse eller gule i skallet.

Hjelper mot mange sykdommer
Forskerne skriver at poteten dermed bidrar i vårt forsvar mot kreft, hjertesykdom, diabetes type 2 og andre sykdommer. Men de etterlyser en bedre forståelse av antioksidantene i poteter - blant potetbøndene, i matindu st rien, blant helsearbeidere og blant forbrukere. Ord som aromatiske antioksidanter, askorbinsyre, flavonoider, glutation og isoprenoide antioksidanter er neppe kjent for de fleste. Men disse kraftige, helsebringende stoffene er altså å finne i våre vanlige middagspoteter - enten det er Asterix, Beate, Mandel, Pimperne!, Kerrs Pink eller Gulløye.

- Når vi vet mer, vil det i fremtiden være mulig å krysse frem potetsorter med ekstra mye helse og sunnhet i seg. Vi kan også bli enda flinkere til å ta vare på de ulike aktive stoffene under tilberedning. Kok eller damp potetene, det har de aller best av. Og la skallet sitte på, så holder næringsstoffene og alle de spennende antioksidantene seg i skinnet, avslutter Arsky.

Kokte poteter

 

-------
Kilde: BAMA (bladet)
 

20. mars 2015