Trodde du at poteter bare er
fyllstoff på tallerkenen - og heller ikke særlig sunt? Da må
du tro om igjen. En rykende fersk forskningsrapport
"friskmelder" poteten og fremhever de sunne og
helsebringende effektene den har.
-Jeg ble
gledelig overrasket da Jeg leste rapporten. Dette er veldig
gode nyheter etter at poteten har fått juling av både Fedon
Lindberg og andre motstandere, slår BAMAs ernæringsfysiolog
Gunn Helene Arsky fast. Det er en gruppe kanadiske forskere
som nå har tatt poteten på alvor. I rapporten "Metabolic
Biosynthesis of Potato {Solaium tuberosum L.) Antioxidants
and lmplications for Human Health" karakteriserer de den som
en av de viktigste kildene til antioksidanter i det vestlige
kostholdet. De har hittil funnet 80 ulike antioksidanter i
poteter. Stoffer som du kanskje heller forbinder med andre
planter, for eksempel betakaroten (gulrøtter) og
askorbinsyre (appelsin). Forskerne fant også at poteter som
vokser i nordlige strøk, med kaldere temperaturer og lange
dager, får mer antioksidanter enn de som vokser i varmere
strøk. Og dette fortsetter under lagring. Seks måneders
lagring ved 4 grader økte faktisk innholdet av
antioksidanter. Det ble også avdekket at poteter med kraftig
farget skall (som Pimpernell) har mer antioksidanter enn
sorter som er bleke, lyse eller gule i skallet.
Hjelper mot mange sykdommer Forskerne
skriver at poteten dermed bidrar i vårt forsvar mot kreft,
hjertesykdom, diabetes type 2 og andre sykdommer. Men de
etterlyser en bedre forståelse av antioksidantene i poteter
- blant potetbøndene, i matindu st rien, blant
helsearbeidere og blant forbrukere. Ord som aromatiske
antioksidanter, askorbinsyre, flavonoider, glutation og
isoprenoide antioksidanter er neppe kjent for de fleste. Men
disse kraftige, helsebringende stoffene er altså å finne i
våre vanlige middagspoteter - enten det er Asterix, Beate,
Mandel, Pimperne!, Kerrs Pink eller Gulløye.
- Når vi
vet mer, vil det i fremtiden være mulig å krysse frem
potetsorter med ekstra mye helse og sunnhet i seg. Vi kan
også bli enda flinkere til å ta vare på de ulike aktive
stoffene under tilberedning. Kok eller damp potetene, det
har de aller best av. Og la skallet sitte på, så holder
næringsstoffene og alle de spennende antioksidantene seg i
skinnet, avslutter Arsky.
|