Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Med hjertet i salaten

Hvert år dyrkes det to millioner hjertesalat på Bjærtnes gård i Tønsberg. Her gir salatbonde Bjærtnes deg hemmelighetene bak en smakfull salat.

- Det er mange hemmeligheter bak en krispy og velsmakende hjertesalat, det sier Åsmund Bjertnæs. Sammen med 80 medarbeidere sørger han for at salatboller på norske middagsbord fylles med frisk og sprø hjertesalat fra Bjærtnes gård på Nøtterøy i Tønsberg. 
- Jordsmonn, klima og vår kompetanse er viktige faktorer. Vi ønsker at planten skal ha det best mulig til en hver tid. 

- Det smakte helt fantastisk!
Salatbonden fikk smaken på den eksotiske hjertesalaten under et besøk i Italia for 15 år siden.
- Vi fikk servert hjertesalat skjært på langs. Som garnityr fikk vi balsamico eddik, smakfull olivenolje, løk, tomat, salt og pepper – det smakte helt fantastisk. Vi tok med oss noen frø hjem, og året etter begynte vi å selge salaten i Norge.

Han pleier å bruke overnevnte oppskrift som basis når han skal spise hjertesalat. Ved siden av har han gjerne eggerøre, fisk eller spekemat.
- Noen sier at det er godt å grille hjertesalaten, men det har ikke vært nødvendig for meg enda.

Perfekte forhold
- Det er flott klima for salatdyrking langs kysten. Sol, vind og morenejord gir salaten perfekte forhold her på Nøtterøy. 

Han sammenligner hjertesalatproduksjon med vindyrking.
- Man dyrker ikke vindruer i en hvilken som helst jord. Jorden er helt avgjørende for smak og vekst. Det finnes mange jordarter her i Vestfold, og vi bruker den jorda som passer hjertesalaten best.

Spesielt navn
- Planten er egentlig dobbelt så stor, og det er bare kjernen eller hjerte om du vil som brukes. Salaten ser kanskje litt ut som et hjerte, og ikke minst er den bra for hjertet, slik forklarer Bjertnæs hjertesalatens spesielle navn. 

”Det er født flere salatbarn etter at kjærlighet har oppstått i åkeren”

- Det jobber mennesker fra syv ulike nasjoner på gården under sesong. Russland, Kina, Tsjekkia, Polen, Norge og Romania er landene som er representert.

- Det er født flere ”Salatbarn” etter at kjærlighet har oppstått i åkeren. Vi har blant to personer fra Russland og Polen som har funnet kjærlighet. Det er litt gøy med tanke på forholdet nasjonene i mellom.

Fås over hele Norge
Det dyrkes 2.millioner hjertesalat i løpet av sesongen som strekker seg fra april til oktober. 

- I år plantet vi de første hjertesalatene 17.april. Planten tilbringer de to første ukene i veksthus før den settes ut i friland i ytterlig 4 uker, forteller Bjærtnes.

Når salaten høstes, kjøles den så fort som mulig ned til to grader - dette for å gi salaten bedre holdbarhet. 

- Dagen etter høstingen sender vi den ut til butikker over hele Norge. 

Se etter NYTNORGE-merket hjertesalat  i din nærbutikk!

Kilde: NytNorge

6. juni 2013