Med hjertet i salaten
Hvert år
dyrkes det to millioner hjertesalat på Bjærtnes
gård i Tønsberg. Her gir salatbonde Bjærtnes
deg hemmelighetene bak en smakfull salat.
-
Det er mange hemmeligheter bak en krispy og
velsmakende hjertesalat, det sier Åsmund
Bjertnæs. Sammen med 80 medarbeidere sørger
han for at salatboller på norske
middagsbord fylles med frisk og sprø
hjertesalat fra Bjærtnes gård på Nøtterøy
i Tønsberg.
- Jordsmonn, klima og vår kompetanse er
viktige faktorer. Vi ønsker at planten skal
ha det best mulig til en hver tid.
- Det smakte helt fantastisk!
Salatbonden fikk smaken på den eksotiske
hjertesalaten under et besøk i Italia for
15 år siden.
- Vi fikk servert hjertesalat skjært på
langs. Som garnityr fikk vi balsamico eddik,
smakfull olivenolje, løk, tomat, salt og
pepper – det smakte helt fantastisk. Vi
tok med oss noen frø hjem, og året etter
begynte vi å selge salaten i Norge.
Han
pleier å bruke overnevnte oppskrift som
basis når han skal spise hjertesalat. Ved
siden av har han gjerne eggerøre, fisk
eller spekemat.
- Noen sier at det er godt å grille
hjertesalaten, men det har ikke vært nødvendig
for meg enda.
Perfekte forhold
- Det er flott klima for salatdyrking langs
kysten. Sol, vind og morenejord gir salaten
perfekte forhold her på Nøtterøy.
Han sammenligner hjertesalatproduksjon med
vindyrking.
- Man dyrker ikke vindruer i en hvilken som
helst jord. Jorden er helt avgjørende for
smak og vekst. Det finnes mange jordarter
her i Vestfold, og vi bruker den jorda som
passer hjertesalaten best.
Spesielt
navn
- Planten er egentlig dobbelt så stor, og
det er bare kjernen eller hjerte om du vil
som brukes. Salaten ser kanskje litt ut som
et hjerte, og ikke minst er den bra for
hjertet, slik forklarer Bjertnæs
hjertesalatens spesielle navn.
”Det er født flere salatbarn etter at kjærlighet
har oppstått i åkeren”
- Det jobber mennesker fra syv ulike
nasjoner på gården under sesong. Russland,
Kina, Tsjekkia, Polen, Norge og Romania er
landene som er representert.
-
Det er født flere ”Salatbarn” etter at
kjærlighet har oppstått i åkeren. Vi har
blant to personer fra Russland og Polen som
har funnet kjærlighet. Det er litt gøy med
tanke på forholdet
nasjonene i mellom.
Fås over hele Norge
Det dyrkes 2.millioner hjertesalat i løpet
av sesongen som strekker seg fra april til
oktober.
- I år plantet vi de første hjertesalatene
17.april. Planten tilbringer de to første
ukene i veksthus før den settes ut i
friland i ytterlig 4 uker, forteller Bjærtnes.
Når salaten høstes, kjøles den så fort
som mulig ned til to grader - dette for å
gi salaten bedre holdbarhet.
- Dagen etter høstingen sender vi den ut
til butikker over hele Norge.
Se etter NYTNORGE-merket hjertesalat i
din nærbutikk!
Kilde:
NytNorge
|