Landbruksministeren besøkte
Gartnerhallen SA
Landsstyret i
Gartnerhallen SA har nylig hatt møte med
Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold
Vedum. Statsråden fikk en detaljert
orientering om Gartnerhallen som
organisasjon, og den sentrale rollen
Gartnerhallen spiller i verdikjeden for
norsk frukt- og grøntproduksjon. Styreleder
Anders Nordlund benyttet samtidig
anledningen til å påpeke viktige elementer
og forslag til endringer i den
landbrukspolitiske virkemiddelbruken overfor
grøntnæringa.
Norsk produksjon av
frukt, bær, grønnsaker og poteter er i
stor grad styrt av markedet. I denne
forbindelse er derfor importvernet en viktig
faktor for at Regjeringens målsetting om økt
norsk produksjon skal nås. I Regjeringens
stortingsmelding om landbruks- og
matpolitikken ”Velkommen
til bords”, blir det bl.a. slått fast
at det er et naturlig grunnlag for å
produsere poteter, frukt, bær og grønnsaker
i Norge, og at budsjettstøtten til disse
produksjonene er vesentlig lavere enn for en
rekke andre produksjoner. Hele 90 prosent av
inntektene kommer fra markedet.
Departementet uttaler også i landbruks- og
matmeldingen, at det må stimuleres til
fortsatt satsing innenfor grøntsektoren, og
at norskandelen i forbruket minst må
opprettholdes på dagens nivå. Dvs. at
produksjonen må økes i takt med
befolkningsøkningen.
Gartnerhallen SA
understreker at årets jordbruksoppgjør må
gi norsk frukt- og grøntproduksjon en høg
prioritering, slik at vi oppnår den ønskede
produksjonsveksten. I flg. fersk
statistikk fra Opplysningskontoret for frukt
og grønt, øker forbruket, spesielt på
bær og grønnsaker, og det må være en målsetting
at denne økningen skal dekkes av norske
varer, mener Gartnerhallen. Forbruker er også
mer enn noen gang, opptatt av å spise sunt.
I denne sammenheng må Helsedirektoratets
anbefaling, om at man bør spise minst 5
porsjoner frukt, grønnsaker og bær hver
dag, være en stimulans og et godt argument
for å legge til rette for økt norsk
produksjon.
Gartnerhallens innspill
til jordbruksoppgjøret omfatter bl.a.
forslag til kostnadsreduserende tiltak og målretta
tilskudd. Videre er det skissert behov for
investeringsvirkemidler og endringer i
skatte- og avgiftsordninger. Et bredt
sammensatt utvalg har i sin rapport ”Grønn
vekst - hva vil forbrukeren ha?”, i
tillegg gitt konkret innspill på at det må
etableres et vekstprogram for grøntsektoren.
Vekstprogram skal først og fremst være
rettet mot marked og forbruker, og på den måten
legge grunnlaget for økt forbruk av norske
varer. I det nevnte vekstprogrammet foreslås
også et utviklings- og rådgivingsprogram
overfor produsent, som skal fokusere på
utvikling og rådgiving innen sorter,
plantemateriale, dyrkingsteknikker, agronomi
osv.
Bilde: (Fra venstre)
Styreleder i Gartnerhallen SA, Anders R.
Nordlund, landbruks- og matminister Trygve
Slagsvold Vedum, politisk rådgiver i LMD
Anne Marie Aanerud.
Tekst og foto: Arve
Gladheim, Gartnerhallen
19.
april 2013
|