Pressemelding:
GRØNN
VEKST - hva vil forbrukeren ha?
Et
bredt sammensatt bransjeutvalg leverte 11.
mars 2013 sin rapport om Grønn vekst, til
statssekretær Harald Oskar Buttedahl i
Landbruks- og matdepartementet. Rapporten
inneholder konkrete forsalg til tiltak som
kan bidra til å oppfylle Regjeringens
målsetting om økt produksjons og forbruk
av frukt, bær grønnsaker og poteter.
I
stortingsmeldingen om Landbruks- og
matpolitikken, Meld. St. 9 (2011-2012), har
grøntsektoren blitt pekt ut som et
satsingsområde. På denne bakgrunn tok
Gartnerhallen SA og Norsk Gartnerforbund,
sammen med Norges Bondelag og Norsk Bonde-
og Småbrukarlag, initiativet til å
nedsette et bredt sammensatt utvalg for, i
fellesskap, å fremme konstruktive forslag
til tiltak for å nå målsettingene om økt
produksjon. Samtlige produsentorganisasjoner
innen grøntsektoren er representert
(Gartnerhallen SA, Norgesgrønt SA, Nordgrønt
SA, Produsentforeningen av 1909 og Norges Bærdyrkerlag),
og i tillegg har utvalget samarbeidet med
Statens landbruksforvaltning,
Opplysningskontoret for frukt og grønt og
Matmerk. Representanter fra både Landbruks-
og matdepartementet og Helse- og
omsorgsdepartementet har deltatt som
observatører og nyttige bidragsytere
overfor utvalget.
Les
rapporten her:
Grønn
vekst - hva vil forbrukeren ha?
Bakgrunnen
for initiativet er et ønske om å utnytte
vekstmulighetene i grøntsektoren.
Utfordringene i grøntsektoren er
sammensatt. Vi opplever stadig synkende lønnsomhet,
og konkurransen fra importerte varer gir
uforutsigbare priser, og det norske
kostnadsnivået øker i utakt med Europa.
For en del produksjoner gir ikke tollvernet
tilstrekkelig vern mot verdensmarkedets lave
priser. Norsk produksjon blir mer og mer
avhengig av å ha en preferanse i markedet,
særlig for produkter der tollvernet er
svakt eller ikke finnes i det hele tatt
(f.eks. kinakål, brokkoli og mange
blomsterkulturer i veksthus). Preferanse for
norsk kan oppnås med at norske varer har særegne
kvalitetsegenskaper, men også gjennom at
forbrukerne ”velger norsk” også i
tilfeller der særegne egenskaper ikke er så
åpenbare. Tiltak som kan styrke norske
varers generelle preferanse i markedet vil
derfor være viktige virkemidler og grunnlag
for økt norsk produksjon. Skal man lykkes
blir det viktig å få fram løsninger som
forplikter hele verdikjeden og da gjennom
tiltak som alle ledd er tjent med.
Utvalget
har sett det som svært viktig å foreslå
tiltak som kan bidra til å styrke
forbrukernes preferanse for norsk, og tiltak
som er nødvendig for å øke norsk
produksjon, både i bredde og omfang.
Helsepolitiske målsettinger underbygger
behovet for økt norsk produksjon og økt
forbruk av frukt og grønt med tilhørende
helsegevinst i befolkningen.
Utvalgets
forslag
Utvalget understreker at god økonomi
hos den enkelte produsent er en forutsetning
for å få til en vekst i næringa i tråd
med Stortingets målsettinger. Utvalget
foreslår videre at det etableres et
Vekstprogram for grøntsektoren. Programmet
består av to hovedelementer: - Markeds- og
forbruksprogram og - Utviklings- og rådgivingsprogram.
Produsentøkonomi
Et velfungerende importvern er avgjørende
for lønnsomheten innenfor grøntsektoren. På
grunn av store svingninger i internasjonale
priser, ser utvalget at den beste løsningen
for norske produsenter vil være å ha en
fleksibel løsning, hvor en kan skifte
mellom kronetoll og prosenttoll. Utvalget
forventer at myndighetene til enhver tid
bruker den beskyttelse som er best for norsk
grøntnæring.
Utvalget
mener det må legges opp til prisøkninger i
markedet som minst tilsvarer økningen i
kostnadsnivået. Utvalget peker også på at
næringa og verdikjeden må evne å
segmentere markedet og ta ut høyere priser
i deler av markedet. Utvalget forutsetter at
produsentene må ta del i verdiøkningen i
en slik differensiering av markedene.
Areal-
og kulturlandskapstilskuddet og Distrikts-
og kvalitetstilskuddet for frukt, bær og
veksthusgrønnsaker er viktige faktorer for
oppbygging av økonomien hos produsentene i
grøntsektoren. Det er derfor viktig at en
økning av disse tilskuddene blir
prioritert.
Utvalget
foreslår at det nedsettes en arbeidsgruppe
for å utrede etablering av tilskudd til
produsenteide grønnsaks- og potetpakkerier
og innfrakttilskudd for poteter, frukt, bær
og grønnsaker.
Investeringsvirkemidler
er også viktige innenfor grøntsektoren og
utvalget peker på nødvendigheten av at
BU-midler kommer grøntnæringen til gode.
Utvalget
fremmer også forslag knyttet til skatter og
avgifter som kan bedre økonomien til den
enkelte produsent.
Markeds-
og forbruksprogram
Programmet skal bl.a. inneholde en målrettet
kampanje for norske grønnsaker tilpasset
sesonger, tilgjengelighet og hva forbrukeren
skal se etter i forhold til kvalitet og
merking. Synliggjøring
av mindre svinn og bedre brutto - ferskere
norske produkter for handelen og en bedre
produktopplevelse for forbrukeren.
Det
lanseres et Grønt kunnskapsprosjekt «5 om
dagen – ungdomsskole». Utvalget mener det
er viktig å starte påvirkning av sunne
gode matvaner i tidlig alder, i tillegg til
at det må legges til rette for generell
opplysningsvirksomhet.
Det
foreslås et opplæringsprogram for
butikkansatte med fokus på norsk sesong.
Dette skal bidra til å skape entusiasme og
oppmerksomhets- og interessevekkere hos
frukt- og grøntansvarlige. Budskapet må være
tilgjengelighet, lønnsomhet og mindre
svinn.
Produkt-
og kategoriutvikling, som også sikrer at
norske produkter får ta del i en større
andel av høgprissegmentet, er etter
utvalgets mening viktig. Gjennom dette kan
det også legges til rette for å fremheve
regional profilering i samspill med
merkevarene.
Utviklings-
og rådgivingsprogram
Utvalget foreslår at det etableres et
utviklings- og rådgivingsprogram for
grøntsektoren. Dette bør bl.a. inneholde føringer
som sikrer tilgang av norsk plantemateriale
gjennom sortsutprøving og tiltak som sikrer
norsk planteoppal. Det må gjennomføres
produkt- og kategoriutvikling, inkludert løsninger
hvor potensialet for ferskhet gjennom norsk
produksjon utnyttes.
Utvalget
mener det er viktig å prioritere løsninger
for produksjon og produkter som sikrer størst
mulig helseeffekt. Overfor produsentene må
det arbeides målrettet mht. behovet for nye
dyrkingsteknikker og rådgiving innenfor
bruk av maskiner og driftsteknikk, samt bruk
av plantevernmidler. Kontaktpersoner
i Gartnerhallen:
Styreleder Anders R. Nordlund, 906 10 706, a.nordlu@online.no
Organisasjonssjef Arve Gladheim, 918 80 066,
arve.gladheim@gartnerhallen.no
|