Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Produsentenes samarbeid gir oss produktmangfold! 


For å bidra til en bærekraftig produksjon med produktmangfold, ivaretakelse av ferskhet og kort vei ut i markedet er mange av Gartnerhallens produsenter samlet om felles leveringspunkter og pakkerier. Grønt Pakkeri Øst er et av de siste skuddene på stammen i så henseende, hvor 55 produsenter har gått sammen om å samle produksjonen i Østfold på tidligpotet, rosenkål og rotgrønnsaker til et felles pakkeri. Med deres visjon "Felles dugnad for friske produkter" får verdikjeden og forbrukerne følgende fordeler:

Gjennom de regionale fordelene setter produsentene felles mål, og vi har et stort potensial for økning av frukt- og grøntproduksjon i Norge. Norsk forbruk er 59,7% av gjennomsnittet i EU – landene. Dette er noe som Gartnerhallens produsenter jobber målrettet i tett dialog med markedet om å rette på. Grønt Pakkeri Øst har i den sammenheng satt fokus på produsentmiljøet og den kunnskapen som allerede er der, for deretter å videreutvikle den slagkraften som ligger i dette gjennom samarbeid. De jobber også i forhold til at deres fruktbare jordsmonn og gunstige klima i forhold til de produktene de produserer og tilbyr skal gi best smak og kvalitet. Produktene som går ut fra Grønt Pakkeri Øst i dag er tidligpotet, et mangfold av rotgrønnsaker; Blant annet jordskokk, beter, sellerirot, persillerot og pepperrot.


Nyhøstet selleri


Jordskokker

Flere elementer som produsentene ønsker å gi verdikjeden og oss forbrukere er:

Mer ensartet kvalitet, større pakkekapasitet, færre hentepunkter og raskere vei ut i markedet med ferskere vare som et resultat, samt en optimal emballering gir oss en enda bedre produktopplevelse. Samordning gir også større muligheter for å videreutvikle både produksjon og pakking, jfr de endringer og ønsker som markedet og vi forbrukere ønsker.


Potetåker i Østfold

Pakkelinjene på Grønt Pakkeri Øst og øvrige pakkerier som server Gartnerhallens produsenter går derfor for fullt i disse dager slik at vi blir sikret de beste produktene.


Pakking av potet ved Grønt Pakkeri Øst BA 

I den sammenheng et par tips til bruk og fortæring av sesongens råvaregodiser:

Kyllinglår med rotgrønnsaker i appelsinsaus - oppskrift

Ingredienser:
4 grillede kyllinglår
1/2 kålrot
3-4 gulrøtter
1/2 sellerirot
evt. litt persillerot
2 1/2 dl appelsinjus
1/2 dl vann
1/2 dl soyasaus
2 ss smør
salt og pepper
hakket timian eller persille

Fremgangsmåte:
I stekeovn ved 225 °C

Del grønnsakene i forholdsvis grove biter og brun dem i en stor stekepanne eller kjele med litt smør. Legg i kyllinglårene og ha i appelsinjus, vann, soyasaus og krydderurter. Ha over lokk og la det småkoke i 10-15 minutter. Ta av lokket og sett pannen i stekeovnen i ca. 5 minutter til skinnet på kyllingen blir sprøtt. Dryss over litt mer krydderurter rett før servering.

Tips: Det smaker godt med litt karripasta i, slik at retten blir mer spicy.

Porsjoner: 2-3 porsjoner

Nypotetsalat i sennepsvinaigrette - oppskrift

Ingredienser

800 g nypoteter

Sennepsvinaigrette:
2 ss sennep
2 ss honning, flytende
2 ss sitronsaft
1-1,5dl solsikkeolje
Salt og pepper
Noen reddiker i skiver
1 ss kapers
Litt revet sitronskall til pynt

Tilberedning

Vask og kok potetene. Hell av vannet og la potetene dampe seg tørre.

Sennepsvinaigrette: Ha sennep, honning og sitronsaft i en bolle. Hell i oljen litt og litt, pisk hele tiden. Smak til med salt og pepper.

Del de varme potetene i biter og vend ned i dressingen. Dryss over reddikskiver, kapers og sitronzest.