Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Nå er de norske eplene på sitt beste! 


Vi er nå midt inne i eplesesongen, og det finnes norske epler av mange slag i butikkene. Gartnerhallens epleprodusenter, som du finner både på vestlandet og østlandet, legger sin flid i å få fram epler som gjør at vi veit at de er norske når vi spiser dem! For norske epler er syrlige og friske. Hemmeligheten ligger i lange sommerdager som gir sødme og aroma, mens kjølige netter og varme dager på høsten gir faste frukter med flott farge. 

Gartnerhallen arbeider systematisk med sorter, dyrkingsteknikk og lagring for å gi oss som forbrukere epler av stadig bedre kvalitet. De siste par årene har Gartnerhallens produsenter særlig jobbet med høsting til rett tid og forbedring av kjølelagre. I Norge bruker vi ikke plantevernmidler, stråling eller voksing for å få eplene til å holde seg bedre på lager. Vi satser heller på kjølelagre hvor vi har kontroll på fuktighet og luftsammensetning. Det gjør at vi beholder den naturlige friskheten fra frukthagen lenger.

Gartnerhallen regner med å ha norske epler i butikkene til midten av november, så løp og kjøp mens de er der!

I tillegg til å spise dem som de er, kan epler brukes til så mangt. Tilslørte bondepiker er en tradisjonsrik dessert som fortjener sin renessanse, for så enkelt lager du det:

TILSLØRTE BONDEPIKER
4 dl eplemos
4 dl kavring
3 ss smør
3 ss sukker
3 dl pisket krem

Smelt smøret i en steikepanne og rist kavringen sammen med sukkeret. Tilsett kanel hvis du ønsker. Avkjøl.

Alt legges lagvis i en glasskål og avsluttes med krem på toppen.

Strø gjerne med grovhakket sjokolade eller nøtter.

EPLEMOS
Epler i båter
1 dl vann pr kg frukt
100-200 g sukker pr kg frukt

Skrell eplene, fjern kjernehuset og del i båter. Kok eplene møre i vann. Tilsett sukkeret. Kok opp igjen og rør til sukkeret er helt oppløst. Pass på at mosen ikke svir seg i bunnen av gryta. Fyll på varme glass med lokk