Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Nå er den ferske norske bringebæra her!

Bringebærsesongen er nå i gang, og vi håper du benytter anledningen og nyter den. I tillegg til en smakfull opplevelse får du også noen positive effekter på kjøpet ved å nyte årets bringebær.
Gartnerhallens produsenter har lagt ned mye flid og omsorg for å få fram årets bær i perfekt stand. I et samarbeid gjennom hele verdikjeden, legges det et sterkt fokus på skånsom håndtering, ferskhet og kvalitet. For at bringebærene skal komme oss som forbruker i god stand, plukkes bærene tidlig om morgenen eller sent på kvelden før de sendes direkte ut i markedet


Kvalitetsbær.
Plukketidspunktet er viktig, slik at de plukkede bærene ikke utsettes for de høyeste temperaturene i løpet av et døgn. Etter at bæret er plukket, er det spesielt sårbart og trenger spesiell omsorg og håndtering. Plukking skjer gjennom skånsom håndplukking der man forsøker å holde i bæret så forsiktig som mulig. Dette er eneste gangen bæret blir berørt av menneskehender før vi som forbrukere evt. selv tar i det for å putte det i munnen. Produsentene og alle deres ansatte legger med andre ord stor ære i å levere fantastisk kvalitet. Alle er meget oppmerksomme på kvalitets- og hygienekravene som eksisterer, og jobber hardt hver dag for å sikre at du og jeg får de beste bærene! Rett kjøling gjennom hele verdikjeden er et viktig element, og den skjer ved å kjøle bærene ned til 2 grader så raskt som mulig etter plukking. Kjøling hjelper bæret å beholde fasthet. 

Gartnerhallen har organisert en produksjon gjennom aktive produsenter og produsentmiljøer i flere regioner i Norge. Dette er også et viktig element for å sikre en lengst mulig sesong for fersk bær og ikke minst sikkerhet for god og jamn varetilgang.

Helse.
Når vi spiser disse gode bærene får vi også i oss stoffer som kroppen vår verdsetter, og som gir grunnlag for bedre helse og velvære. I tillegg til en smakfull opplevelse får du også noen positive effekter på kjøpet ved å nyte årets bringebær. Dette gode bæret har lenge vært dyrket for sine kulinariske så vel som medisinske egenskaper. Bringebær er rik på næringsstoffer og hjelper mot blodmangel. I kinesisk legekunst anvendes den til å styrke nyrene og til behandling av ufrivillig vannlating. Vitamin C og jerninnholdet er rikt i bringebær.


Kjøp norske bringebær og få en herlig smaksopplevelse som syltetøy på brødskiva, i en superb dessert eller rett og slett som den er. 

Har ikke din butikk disse gode bærene tilgjengelig, spør etter dem!

Kontaktpersoner.
Sentral Kulturansvarlig Produsent (SKP) Gartnerhallen, Ola Hopperstad, tlf 48996005
Forsknings- og utviklingssjef Gartnerhallen, Nina Heiberg, tlf 97140795.
Organisasjons- og informasjonssjef Gartnerhallen, Tom Roterud, tlf 99501505

Brukertips

Fra www.matoppskrift.no har vi sakset følgende brukertips for bringebær:

Tid for bringebær

I år er det igjen mye bringebær. De røde fristelsene er både svært sunne å spise, og vakre å se på. Prøv gjerne disse gode oppskriftene med bringebær!

Is- og bærrulade4 stk. egg
120 g sukker
120 g hvetemel
¼ ts bakepulver

Fyll:

1 l vaniljeis
ca. 250 g rørte bringebær , evt. bringebærsyltetøy

Pynt:

250 g bringebær (kan sløyfes)

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt mel og bakepulver sammen og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Bre røren utover i en smurt langpanne. Stek kaken midt i ovnen ved 200 °C i 8-10 minutter. Legg matpapir på rist og strø litt sukker på. Hvelv rullekaken på papiret og la formen ligge over kaken til den er avkjølt.

Rør sammen is og syltetøy/bær med en håndmikser. Bre isblandingen over rullekaken og rull den sammen. Pakk inn ruladen og legg den med skjøten ned i en fryser.
Skjær vekk den første skiven i hver ende før servering. Server gjerne med friske bær ved siden av.

Bærpai

6 porsjoner

Paibunn:

200 g hvetemel
150 g smør
2 ss vann

Eggekrem:

4 dl melk
1 stk. vaniljestang eller litt vaniljesukker
4 stk. eggeplomme
½ dl sukker
1 ss maisennamel

500 g bringebær eller blåbær
evt. blader av sitronmelisse

Smuldre smør og mel, tilsett vann og elt til en fast deig, gjerne i en matprosessor. Avkjøl deigen noe og kjevle den ut mens den fortsatt er litt myk. Du kan også trykke deigen direkte ned i paiformen. Prikk deigen med gaffel for å unngå at den hever seg.

Stek i ovnen ved 200 °C i 10-15 minutter til bunnen er svakt gyllen.
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen "sprekke". Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl i kaldt vann.

Fyll den avkjølte paibunnen med eggekrem og legg tett i tett med bær fra midten og utover til det er igjen et par centimeter til kanten. Pynt med sitronmelisseblader i feltet uten bær.

 

Creme Catalan med friske bringebær

4 porsjoner

4 dl helmelk
6 dl kremfløte
250 g sukker
3 stk. hel kanel
revet skall av 1 stk. appelsin
10 stk. eggeplomme
2 ss brunt sukker til karamell
500 g bringebær

Kok opp melk, fløte, sukker og krydder. Tilsett eggeplommene og rør til det hele tykner. Sil av krydderet og hell blandingen over i små porsjonsformer.

Stekes i vannbad på 110 grader i ca. 30 min. Strø litt brunt sukker på toppen og sett formene under grillen i ovnen for å svi sukkeret til karamell.

Serveres med friske bringebær og mynte.