Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Endelig tid for søte norske jordbær!

Høstingen av norske frilandsjordbær er endelig i gang. En lang vinter og kald vår er grunnen til at jordbærene kommer sent i butikk i år. Fordelen: Langsom vekst gir bedre smak. 

Vi nordmenn ligger på europatoppen i jordbærforbruk. En gjennomsnittsnordmann spiser 4 kilo jordbær i den norske jordbærsesongen, som varer halvannen måned. Nå er det røde gullet på vei til norske fruktdisker. 

Gartnerhallens forsknings- og utviklingssjef, Nina Heiberg, forteller at årets første norske frilandsbær er høstet, og at kvaliteten og smaken er på topp. – Vi har så vidt begynt innhøstingen enkelte steder i landet, og forventer å få norske jordbær ut i de fleste matbutikker i løpet av uken. Selv om ventetiden har vært lang kan vi nå glede oss til årets norske jordbær, sier hun.

Lav temperatur – søtere bær
Jordbærbonde Simen Myhrene fra Sylling ser optimistisk på årets sesong. 
– Varme og fuktighet øker veksthastigheten, men gir mindre smak på bærene. I år har vi hatt en kjølig, lys sesong helt uten frostskader. Under slike forhold får aromakomponentene i jordbæret utvikle seg langsomt, noe som gir søtere bær med bløt konsistens, sier Myhrene. 

Gode jordbær skal være så søte at sukker nærmest er overflødig. – Det skal ikke være slik at jordbærene må dynkes i sukker for at de skal bli søte nok. Jordbær er fulle av både omega 3, antioksidanter og c-vitaminer. – Det er faktisk langt mer c-vitaminer i jordbær enn i appelsiner. 

Sonata – den nye Korona?
Gartnerhallens produsenter produserer årlig over 2200 tonn jordbær til ferskkonsumomsetning i butikk. I tillegg produseres 1000 tonn til industri for syltetøyproduksjon. 80 prosent av jordbærene til ferskkonsum er av typen Korona. 

– Nordmenn har lagt sin elsk på denne sorten som er utrolig god på smak, men har en relativt kort holdbarhet fra de er plukket. Derfor har vi i år introdusert sorten Sonata. Dette jordbæret har lengre holdbarhet, er god på smak og er en estetisk nytelse å se på. Målet er at sorten skal falle i smak når du har den som ferskt rørt syltetøy på brødskiva eller sammen med en fløteskvett når årets dessert nr en inntas; Jordbær og fløte.

Investering i forskning til beste for oss forbrukere.
Gartnerhallen arbeider bevisst gjennom forskning for å utvikle bedre produkter, og sammen med Bama, Nofima Mat og Bioforsk er har flere prosjekter gitt resultater som har kommet oss forbrukere til gode gjennom bedre produkter. På jordbær er flere prosjekter gjennomført, og det siste som er under arbeid er å få enda bedre dyrkingsteknikk som skal redusere mulige plantesykdommer som kan gi forringet smak. Gartnerhallens produsenter ønsker å være på topp og samtidig redusere kostnader der det er mulig. Derfor jobbes det også med å finne ut hvordan vi kan gjødsle for å få best mulig smak, Her har norske jordbær kommet langt, det kjenner du på smaken!