Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Norske grønnsaker til hverdags og fest!

Nå utvides sortimentet og utvalget av norske grønnsaker for hver dag. Med ferskhet, mersmaken og helseverdien dette gir, så har vi mye å glede oss over. I tillegg til å legge sin flid i å få fram ferske og smakfulle produkter, er Gartnerhallens produsenter også opptatt av at vi som forbrukere skal få kunnskap om hvordan vi enkelt kan utnytte og bruke alle produktene som frambys. I tillegg til gode smaksopplevelser, kan det å innta vårens ferske grøntprodukter bidra til å unngå fenomenet vårslapphet.

Det man spiser er viktig for å føle seg frisk og opplagt. Noe mat kan man bli mer slapp og trett av, mens annen mat gjør at man føler seg mer frisk og opplagt. Det er en gyllen regel å velge mat og drikke som er rik på næring og som ikke bare gir tomme kalorier. Fiber finnes både i frukt og grønnsaker, og dette er med på å bedre fordøyelsen vår. Det hjelper til med å transportere skadelige stoffer ut av kroppen og gir en økt metthetsfølelse. Et annet aspekt vi skal ta med oss er miljøet: I tillegg til smak og sunnhet, har grønnsakene viktige egenskaper
i forhold til klima, og utfordringen med å ha nok mat til verdens befolkning. Det går enormt med korn og dermed landbruksareal for å produsere en biff eller en svinefilet. Dette medfører store klimautslipp. Grønnsaker, derimot, binder C02. Hele verden kan ikke spise amerikanske biffer. Heller 150 gram biff og mye grønt, enn 300 gram og lite grønnsaker. Noe å tenke på til grillsesongen?
I en travel hverdag tyr mange til en suppepose når middagen skal inntas, men ved å legge inn kun en liten ekstra innsats gir du kroppen din en skikkelig pangstart på våren. Salat er også noe som lett settes sammen og som enkelt gjøres spennende slik at både stor og liten bare må ha det. 
- Lager du hjemmelaget gulrotsuppe i stedet for tomatsuppe fra pose, får du i deg omtrent fire ganger så mye proteiner, i tillegg til både vitamin E, kalsium og vitamin A. Du får bedre kontroll på inntaket av salt ettersom posematen ofte inneholder store mengder. Uansett, smaken og den gode metthetsfølelsen er det viktigste at man velger de friske norske grønnsakene.


Noen aktuelle tips:
Bakte tomater med pesto
Beregn en halv til en tomat per porsjon
Klasetomater
1 ts pesto per halve tomat
Salt og pepper etter smak
Del tomatene i to. Dryss på salt og pepper.
Ha på ca. én ts pesto på snittflatene og sett dem
i ovnen under grillen på full varme (grillelement
250 ºC). De er ferdige når de har fått litt farge.


Den deiligste tomatsalaten
100 g tomater per porsjon
Bruk de søteste og mest smakfulle
tomatsortene du kommer over.
1 liten rød løk, hakket
Friske urter, masse f.eks. bladpersille og basilikum, hakket
Hvitvinseddik
Salt og pepper
God olivenolje
Del de minste tomatene i to og de andre i båter.
Ha dem i en serveringsbolle.
Ha i hakket rød løk samt urtene.
Smak til med salt, pepper og eddik.
Ringle over en god olivenolje.
Enklere og bedre blir det ikke