Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Fersk norsk salat året rundt!

 
Selv med kald vinter, tilbyr de norske salatprodusentene også på denne årstiden fersk norsk crispi-, rapid- og lollosalat. I tillegg til å være de ferskeste salatproduktene på denne tiden av året med kort vei til markedet, dekker disse tre variantene opp salatbehovet i salatbollen og på smørbrødfatet. Med kort vei fra produksjonssted til forbruker, samt emballering og pakningsløsninger i poser eller i potter, får man et ferskvareprodukt med god holdbarhet og frisk smak.

Flere Gartnerhall produsenter, både i nord, sør, øst og vest ivaretar en fersk produksjon av salat også vinterstid. God fersk salat blir framdrevet i moderne veksthus med lavt energibehov, og med fyringsmedier hvor bioenergi får stadig større plass. Dette sammen med kortere transportavstander fra produksjon til forbruk, gir også denne salatproduksjonen et positivt miljøtilsnitt. 

Fokuset hos produsentene er å få fram et ferskest og best mulig salatprodukt ut i markedet. Som salatdyrker Per Osmund Espedal i Lier sier: ”Vi er opptatt av å gi produktene de beste forutsetninger for å spire og gro i et veksthus som er nøye tilpasset de forskjellige plantenes behov. Her er riktig temperatur, lys, jordsmonn, gjødsling og fuktighet - alt nøye gjennomarbeidet via erfaring, kunnskap, analyser og strenge rutiner.”

Med denne tilgangen til god produksjon og salatprodukter, hvor optimale sorter og dyrkingsteknikker med andre ord er i fokus, er mulighetene mange for tilbreding av gode salater til hverdag og fest!

Bruksområder og egenskaper:
Crispisalaten er en krysning mellom isberg- og friséesalat. Bladene er grønne og tykke, og den er ypperlig for å tilføre salaten sprøhet, særlig hvis du skal blande en stor salat til mange. Smaken er mild og litt søtaktig. Det fine med Crispisalaten, er at den gjør salaten din crispy – også etter at dressingen er blandet inn!

Grønn og rød lollosalat danner store og løse hoder av sterkt krusete, meget tynne og delikate blader. Smaken er saftig og aromatisk og bladene er lys grønne / røde. Smaken er saftig, aromatisk og velsmakende. Bladene er rødbrune, med enkelte grønne innslag.

Rapidsalat har lange krøllete blader som er tynne og sprø, men som ikke danner noe fast hode. Den har mild og god smak og egner seg i salatbollen eller til å pynte smørbrød og fat.

Næringsinnhold
Salat er blant annet en kilde til folat og vitamin K. Salaten innholder også mindre mengder andre essensielle vitaminer og mineraler.

Noen helseeffekter
Det vannløselige B-vitaminet folat er viktig for dannelsen av friske røde blodceller og normalt DNA (arvestoff). 

Fra frukt.no har vi sakset følgende oppskrift:
Ingredienser:
• 1 l diverse sorter salatblad 
• 100 g grønne druer 
• 1 stk grønn paprika 
• 4 stk vårløk 
• 2 stilk stilkselleri (stangselleri) 
• 10 blad hakket frisk basilikum 
• 2 dl hakket ruccula 
• 50 g pinjekjerner 

Dressing:
• 1 ss flytende honning 
• 2 ss olivenolje 
• 1 ss søt sennep 
• 1 ss vann 
• ½ ts salt 

Fremgangsmåte:
Vask og riv salatbladene.

Finhakk vårløk og stilkselleri. Skjær paprikaen i tynne strimler og del de grønne druene i to. Bland alt sammen i en stor bolle.

Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne så de får en gylden og fin farge.

Rist sammen alle ingrediensene til dressingen i et syltetøyglass og vend dette inn i salaten.

Dryss over ristede pinjekjerner før servering.

Server salaten til pølser, fisk eller kylling.