Et sunt nytt år handler ikke om å spise mindre, men om å spise mer!
Mer frukt og grønnsaker er i tråd med ekspertenes råd når helse i den norske befolkningen er tema. De norske kokkene som er i verdenstoppen bruker også grønnsaker i tråd med dette, men også fordi det er godt og gir rettene det smaksaspektet som har ført til gull og heder ute i den store verden. Gjør som Bent Stiansen sier og praktiserer:
" Halvparten av mine tallerkener er forbeholdt sesongens aller beste grønnsaker"
Med avsluttet julehøytid og mye god mat er
det mange som har satt forsetter som kanskje
krever litt ekstra oppmerksomhet knyttet til
matvalget. Det som er viktig er at sunne
valg også kan være de beste! Selv om vi er
inne i vintermånedene har vi flere gode
lagringsgrønnsaker som går rett inn på lista
for sunne, gode råvarer på matfatet. Gulrot
og rotgrønnsaker generelt bidrar helt klart
her, og kan benyttes både kokt, stekt og rå.
Den norske agurken er på full anmarsj igjen,
og her har vi et produkt som er godt og sunt
både for den som slanker seg eller ikke, da
den består den av kalium, kalsium, litt A-
og C-vitaminer og 96% vann. Vi må heller
ikke glemme kål og løk og alle mulighetene
som disse to råvarene kan gi til uttallige
ulike retter! Sammen med poteter og alle
disse gode råvarene er middagen nærmest
komplett.
Mat skal være morsomt og strenge
formaninger om det ene eller det andre skal
ikke være utgangspunkt for dine valg, men at
det er godt og enkelt. Noen synes at enkelte
retter og valg tar for lang tid eller er for
tungvint, men under noen tips vi har sakset
for at du skal få i deg Helsedirektoratets
anbefalte tre porsjoner grønnsaker og to med
frukt hver dag, noe som utgjør om lag 750
gram mat til sammen:
1. Gjør favorittmaten grønnere
Legg skiver av squash, hakket spinat
eller dampede gulrøtter i lasagnen. Rør inn
brokkolidusker i pastaen, eller ha tomater,
sopp, løk eller asparges i omeletten, i
suppen eller på pizzaen.
2. Spis dem rå
Mange vegrer seg for å spise grønnsaker
på grunn av konsistensen og/eller smaken de
får når de kokes. Spiser du dem rå får du en
frisk og knasende sprø opplevelse, og smaken
blir også ofte mildere.
3. Dypp dem
Lag dip eller saus du er glad i, kutt
grønnsakene i skiver eller stenger og gi dem
et godt dypp før du inntar dem. Dette kan
være fint som et mellommåltid eller som
snacks. Peanøttsmør er også et godt
dip-alternativ.
4. Ost dem opp
Smelt ost og dypp grønnsakene i den,
eller gratinér grønnsakene med ost i ovnen.
Nam!
5. Drikk dem
Kjør frukt og grønnsaker i blenderen og
lag herlig juice med de smakene du liker
best. Tilsett gjerne litt sukker (eller en
søt frukt), yoghurt og isbiter.
6. Grill dem
Mange grønnsaker egner seg fin-fint på
grillen - maiskolber er et godt eksempel.
Pensle dem med olje og dryss over krydder og
urter du liker.
7. Gi riktig behandling
Overkokte grønnsaker er aldri godt.
Dessverre har nordmenn en tendens til å la
dem ligge for lenge i gryta. Kjøper du en
damperist til å legge i bunnen av
kasserollen vil det bli lettere å ha
kontroll på når grønnsakene er ferdige. Du
bevarer dessuten smak og næringsstoffer
bedre om du damper framfor å koke.
8. Dropp belønningen
Ikke belønn deg selv eller barna for å
spise grønnsaker, og bruk i hvertfall ikke
grønnsakspising som straff under måltidet.
Dette bidrar til å gjøre grønnsaker til noe
negativt, når det faktisk er noe som er
sunt, nødvendig og godt.
Forslag til en sunn god rett med norsk
hodekål:
4 porsjoner:
400 g kjøttdeig
2 ss olje/margarin
1/2 kålhode, finstrimlet (avhengig av
størrelse) Nykål passer fint
1 ts salt
1/4 ts pepper
1 ts paprikapulver
1 ts soyasaus
1-2 dl vann
En klatt rømme
FRAMGANGSMÅTE:
Brun kjøttdeigen i oljen. Rør hele tiden så
den smuldrer seg. Tilsett kålen og brun den
lett.
Rør inn salt, pepper, paprikapulver,
soyasaus og vann og la retten småsurre under
lokk i 15 minutter.
Rør inn rømmen like før servering.
Server gryten med poteter eller ris.
|