Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Et sunt nytt år handler ikke om å spise mindre, men om å spise mer!

 
Mer frukt og grønnsaker er i tråd med ekspertenes råd når helse i den norske befolkningen er tema. De norske kokkene som er i verdenstoppen bruker også grønnsaker i tråd med dette, men også fordi det er godt og gir rettene det smaksaspektet som har ført til gull og heder ute i den store verden. Gjør som Bent Stiansen sier og praktiserer: " Halvparten av mine tallerkener er forbeholdt sesongens aller beste grønnsaker"

Med avsluttet julehøytid og mye god mat er det mange som har satt forsetter som kanskje krever litt ekstra oppmerksomhet knyttet til matvalget. Det som er viktig er at sunne valg også kan være de beste! Selv om vi er inne i vintermånedene har vi flere gode lagringsgrønnsaker som går rett inn på lista for sunne, gode råvarer på matfatet. Gulrot og rotgrønnsaker generelt bidrar helt klart her, og kan benyttes både kokt, stekt og rå. Den norske agurken er på full anmarsj igjen, og her har vi et produkt som er godt og sunt både for den som slanker seg eller ikke, da den består den av kalium, kalsium, litt A- og C-vitaminer og 96% vann. Vi må heller ikke glemme kål og løk og alle mulighetene som disse to råvarene kan gi til uttallige ulike retter! Sammen med poteter og alle disse gode råvarene er middagen nærmest komplett.

Mat skal være morsomt og strenge formaninger om det ene eller det andre skal ikke være utgangspunkt for dine valg, men at det er godt og enkelt. Noen synes at enkelte retter og valg tar for lang tid eller er for tungvint, men under noen tips vi har sakset for at du skal få i deg Helsedirektoratets anbefalte tre porsjoner grønnsaker og to med frukt hver dag, noe som utgjør om lag 750 gram mat til sammen:

1. Gjør favorittmaten grønnere

Legg skiver av squash, hakket spinat eller dampede gulrøtter i lasagnen. Rør inn brokkolidusker i pastaen, eller ha tomater, sopp, løk eller asparges i omeletten, i suppen eller på pizzaen.

2. Spis dem rå

Mange vegrer seg for å spise grønnsaker på grunn av konsistensen og/eller smaken de får når de kokes. Spiser du dem rå får du en frisk og knasende sprø opplevelse, og smaken blir også ofte mildere.

3. Dypp dem

Lag dip eller saus du er glad i, kutt grønnsakene i skiver eller stenger og gi dem et godt dypp før du inntar dem. Dette kan være fint som et mellommåltid eller som snacks. Peanøttsmør er også et godt dip-alternativ.

4. Ost dem opp

Smelt ost og dypp grønnsakene i den, eller gratinér grønnsakene med ost i ovnen. Nam!

5. Drikk dem

Kjør frukt og grønnsaker i blenderen og lag herlig juice med de smakene du liker best. Tilsett gjerne litt sukker (eller en søt frukt), yoghurt og isbiter.

6. Grill dem

Mange grønnsaker egner seg fin-fint på grillen - maiskolber er et godt eksempel. Pensle dem med olje og dryss over krydder og urter du liker.

7. Gi riktig behandling

Overkokte grønnsaker er aldri godt. Dessverre har nordmenn en tendens til å la dem ligge for lenge i gryta. Kjøper du en damperist til å legge i bunnen av kasserollen vil det bli lettere å ha kontroll på når grønnsakene er ferdige. Du bevarer dessuten smak og næringsstoffer bedre om du damper framfor å koke.

8. Dropp belønningen

Ikke belønn deg selv eller barna for å spise grønnsaker, og bruk i hvertfall ikke grønnsakspising som straff under måltidet. Dette bidrar til å gjøre grønnsaker til noe negativt, når det faktisk er noe som er sunt, nødvendig og godt.

Forslag til en sunn god rett med norsk hodekål:

4 porsjoner:
400 g kjøttdeig
2 ss olje/margarin
1/2 kålhode, finstrimlet (avhengig av størrelse) Nykål passer fint
1 ts salt
1/4 ts pepper
1 ts paprikapulver
1 ts soyasaus
1-2 dl vann
En klatt rømme

FRAMGANGSMÅTE:
Brun kjøttdeigen i oljen. Rør hele tiden så den smuldrer seg. Tilsett kålen og brun den lett.
Rør inn salt, pepper, paprikapulver, soyasaus og vann og la retten småsurre under lokk i 15 minutter.
Rør inn rømmen like før servering.
Server gryten med poteter eller ris.