Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Jula, tiden for gode måltider med gode råvarer

 
Juletid er rotvekst-, potet- og grønnsakstid, og Gartnerhallens produsenter og pakkerier over hele landet står på for å dekke denne økte etterspørselen. Det legges vekt på at varene skal være ferskest mulig pakket og bearbeidet før det ender opp på kjøkkenbenken. I følge verdens beste kokk, Geir Skeie, er de tradisjonelle julegrønnsakene på sitt beste akkurat nå.

Omsetningstallene viser også at forbruket av kålrot, mandelpotet, rødkål, rosenkål og rødløk har sin desiderte storhetstid i desember. 

– Gartnerhallens produsenter opplever en totalvekst i grønnsakssomsetningen i 2009, og forventer å selge 165 000 poser med rosenkål, 660 000 kilo kålrot, 507 000 kilo mandelpoteter, 44 000 kilo rødkål og 68 000 kilo rødløk i løpet av siste uke før jul. Dette krever en betydelig innsats og presisjon hos alle ledd i verdikjeden!

Spesielt god kvalitet
Vinner av det prestisjetunge mesterskapet Bocuse d’Or, Geir Skeie, forteller at mange av de sesongbaserte grønnsakene har spesielt god kvalitet i november og desember. – De norske grønnsakene vi spiser i julen er av høy standard og er ekstra friske og smakfulle, sier han.

Faktum er val at alle legger sin sjel i at måltidene skal være ekstra velsmakende i julen, det vil si at vi Nordmenn legger mye prestisje i julematen som serveres. Dette skyldes nok at vi ofte sitter mange til bords og spiser de samme rettene med de samme menneskene hvert år. For de fleste er det vel viktig å bli oppfattet som en god kokk, spesielt på juleaften! 

Som verdens best kokk Geir Skeie sier: ”Julemat handler om faste mattradisjoner. Man skal ikke tulle for mye med tilbehøret, men ta seg god tid og bruke gode norske råvarer. Personlig kunne jeg aldri spist noe annet enn pinnekjøtt med kålrabistappe og poteter til jul, avslører han”.

Øker hvert år
Ingrid og Joar Ek produserer rosenkål og har opplevd en jevn salgsøkning fra år til år. – Vi tror økningen skyldes at stadig flere forbrukere har et positivt forhold til dagens sorter, som er søtere og mildere på smak, sier Joar Ek. 

Han forteller at gårdspakkeriet solgte 8 tonn rosenkål i november. – Vi opplever at det er god kvalitet på årets rosenkål, og regner med å selge totalt 12 tonn rosenkål i desember, opplyser Ek. 


Lag alt selv
Kokk Geir Skeie anbefaler alle å lage julematen fra bunnen av. – Uansett om du spiser svineribbe, pinnekjøtt eller torsk, så er tilbehøret viktig. Mange tror for eksempel at det er vanskelig å lage rød- og surkål fra bunnen av, men det er helt feil, sier han.

Vi ser vel en trend der vi i stadig større grad lager maten på den gammeldagse måten. – Flere ”julekokker” har begynt å ta seg tid når tilbehøret til julematen skal lages. Vi i Gartnerhallen tror blant annet folk liker den velkjente lukten av strimlet kål og eple med salt og karve som putrer på kjøkkenet.

Med denne oppskriften ønsker vi alle en riktig God Jul og et Godt Nytt År!


HJEMMELAGET SURKÅL: 
INGREDIENSER:

1 kg kål 
3 epler 
1 ss smør 
1 1/2 ts salt 
2 ts karve 
4 dl kraft 
1 ss eddik 7 % 
1 ss sukker 

FRAMGANGSMÅTE:
Rens og skyll kålhodet. Del det i fire båter og snitt tynne strimler med skarp kniv eller ostehøvel. Kast den tykke midtstilken. 
Skrell eplene, stikk ut kjernehuset og skjær eplene i tynne båter eller skiver.
Ha smør i bunnen av kjelen. Legg i strimlet kål og eple lagvis med salt og karve. Hell på kraft eller vann. La surkålen koke under lokk til den er mør, 45-60 minutter. Drei på kjelen av og til så det ikke legger seg i bunnen. Tilsett litt mer væske hvis nødvendig. 
Smak surkålen godt til med salt, eddik og sukker. Den skal smake friskt sursøtt.