Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Verdensmester oppfordrer til å spise norske grønnsaker  

Bocuse d'Or-vinner Geir Skeie mener det er etisk riktig å spise norske grønnsaker. På Gartnerkongressen fortalte verdensmesteren i kokkekunst at produsenter og utsalgssteder må bli flinkere til å vise forbrukerne hvordan grønnsakene kan brukes.

– Vi har så mye gode norske produkter. Derfor mener jeg at vi burde bruke mye mer av grønnsakene vi selv dyrker. Vi har et ansvar for å produsere de grønnsakene vi trenger i Norge, fremfor å importere produkter fra fattige land, fortalte verdensmesteren og trakk fram importert ris som et eksempel.

– Det er bedre at Norge med sin 200 år gamle potettradisjon satser på å utvikle denne kulturen, istedenfor å importere store mengder billig ris fra fattige land. Dersom vi produserer selv styrker vi egen merkevare, samtidig som vi ikke tar råvarer fra land som i trenger dette selv, fortalte Skeie. 

Spiser 150 pølser årlig
Skeie mener at det er viktig å forbedre allmennkunnskapen om produktene. 
– Vi er oppvokst med at folk har én, maks to grønnsaker på middagsbordet. I tillegg viser statistikk at en gjennomsnittlig nordmann spiser omtrent 150 pølser i året. Dette betyr at vi har en stor jobb å gjøre, sier han.

Verdensmesteren oppfordrer derfor norske produsenter og forhandlere til å kontinuerlig arbeide med frukt- og grøntopplæring. – Vi må lære opp de ansatte i butikkene enda bedre, slik at de kan hjelpe og komme med anbefalinger til kunder. I Norge er kjøtt og fisk dyrt, derfor tror jeg mange ønsker å bruke mer grønnsaker. Det største problemet er sannsynligvis at folk ikke vet hvordan grønnsakene skal brukes, sier Skeie.

Ønsker Espelid på skjermen
Skeie mener at ”grandiosa-generasjonen” trenger flere gode gammeldagse matprogrammer på tv-skjermen. – Det lages for tiden veldig mye programmer i forbindelse med mat og kokkekunst. Problemet er at disse programmene i svært liten grad forklarer seeren hvordan maten faktisk lages og hvilke råvarer som benyttes, sier han.

Derfor mener mesterkokken at matprogrammene fra 80 tallet må hentes fram igjen. – Litt god gammeldags Ingrid Espelid er kanskje ikke like spennende å se på som ”Hellstrøm rydder opp”. Likevel tror jeg disse programmene har mye tilby nordmenn som ønsker å lære å lage mat, mener Skeie.