Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Nå er den norske ferskpoteten her! 

Ferskpotet, som navnet tilsier, er fersk og skal spises med en gang. Gartnerhallens produsenter sammen med vareomsetter Bama har som utgangspunkt at ferskpotet skal nytes med en gang og ikke lagres. Ferskpotet skal være like fersk som jordbær og behandles deretter! Som ingrediens på matfatet er ferskpotet god til det meste; i wokpannen, på sommergrillen, til spekemat, kalde i mange sommersalater, nykokte til blant annet sild med rømme. Gartnerhallens ferskpotetprodusenter som er fordelt fra helt sør i landet og opp til Trøndelag, har lagt mye flid og stor innsats for å få fram denne ypperlige råvaren til matfatet så tidlig og i så stort omfang som mulig. 

Allerede i februar/mars starter arbeidet med å få fram ferskpotet så tidlig som mulig i sesongen med blant annet varme og lys til settepotetene slik at de utvikler en groe. Deretter går det slag i slag med tidlig setting og plastlegging av det arealet som settes.

Så snart potetene er klare for opptak, er dette godt planlagt i forhold til den videre logistikk i forhold til pakkeriene og distribusjon ut i butikk. Det legges blant annet et løp hvor ferskpotetene skal være inne på pakkeriet og pakket to timer etter opptak, for deretter å gå direkte videre ut i varestrømmen til butikkene.

Ferskpotet må ha en veldig skånsom håndtering, noe som vektlegges ekstra nøye fra opptak til den er på plass i butikkhyllene. Det jobbes hele tiden for å få til en enda mer optimal behandling av denne skjøre varen. Det legges også mye ressurser ned for å sikre en videreutvikling av produksjonen, blant annet gjennom sortsutprøving, testing av nye dyrkingsteknikker med mer. 

Noen sorter som nyttes i produksjonen:
Berber
Er en av de mest delikate og smaksfulle tidligpoteten på markedet. Den er pen i formen og tar seg godt utpå tallerkenen. De største knollene egner seg utmerket til ovnsbakt potet. Berber er opprinnelig fra Holland, men trives veldig godt i Norge

Juno
Dette er sorten som stikker av med seieren i forhold til tidlighet. Den er kraftig og flott i rødfargen. 

Rutt 
er en sort vi har hatt lenge i produksjon som tidligpotet i Norge. Dette er en av de største sortene mht volum, og den er god både i forhold til å bli dyrket og spist. 

Solist 
er en real utfordrer til å vippe Juno av pinnen som den tidligste av de tidlige. Lys og fin i utseende og rund i formen. Den har sin tyske stamtavle fra de tidlige kystområder ved utløpet av Rhinen, også den synes å like seg i Norge.


Arielle 
som navnet en flott potet med ovale former og glatt pent skall. Smaken - en riktig delikat opplevelse. Arielle er også opprinnelig Holland.

Fra www.frukt.no har vi sakset følgende mattips:

Sommerfristelse med årets ferskpoteter og bær
Ferskpotet og bær er en av sommerens delikatesser. Sammen med spekemat får du en lettlaget og sommerlig middag.

Ingredienser:
100 g spekeskinke 
100 g fenalår 
100 g ferskpotet (nypotet) 
1 bunt frisk grønn asparges 
1 pk sukkererter 
1 kurv jordbær 
1 pk bringebær 

Fremgangsmåte:
Vask og kok potetene i lettsaltet vann i ca. 15 minutter til de er møre. 
Kok sukkererter og asparges (brekk av den nederste delen) i 2 minutter, og hell av vannet.
Dander spekeskinke, fenalår, rensede og delte jordbær, bringebær, sukkererter og asparges rundt på et fat sammen med potetene