Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Fersk tomat er sunnest! 

Spis tomatene så ferske som mulig, for da inneholder de mest av de helsebringende plantestoffene flavonoider, er rådet fra norske planteforskere ved Bioforsk Særheim. Gartnerhallens tomatprodusenter vil i samarbeid med pakkeriene og sin markedsaktør Bama sette ekstra fokus på dette kommende norsk tomatsesong. Lisa og Jan Terje Vignes er en av Gartnerhallens tomatprodusenter som gjennom sin produksjon av spesialtomater ser fram til å forsyne markedet med ferske, sunne og norske tomater.

Naturlig ferske norske tomater inneholder større mengder av viktige helsestoffer enn tidligere antatt. Forskningsresultatene viser blant annet at norske tomater inneholder store mengder av et plantestoff som kalles chalconaringenin, som er det viktigste av flavonoidene. Dette stoffet er blant annet kjent for å ha en god effekt på allergi, og er i tillegg en kjent antioksidant med de positive effektene dette gir blant annet i forhold til redusert krefthyppighet. Denne forskningen viser samtidig at de plantekjemiske sammensetningene endres fort ved lagring hos tomat, og allerede etter en uke er mellom 60-70% av de helsebringende stoffene forsvunnet. Fersk tomat er derfor veldig essensielt. 

Alle Gartnerhallens tomatprodusenter har en produksjonsplan som skal tilsi et ferskest mulig produkt ut i markedet. I tillegg blir all høstet vare fortløpende meldt inn av hver enkelt produsent, slik at markeds- og omsetningsapparatet til Bama ytterligere kan optimalisere omsetningen for et ferskest og sunnest mulig produkt ut til forbruker

Lisa og Jan Terje Vignes er en av Gartnerhallens produsenter som setter smak, kvalitet og ferskhet i høgsetet. De har gjennom flere år satset på spesialtomatproduksjon, og de driver et kontinuerlig produktutviklingsarbeid. Denne sesongen tar de i bruk et nytt veksthus og den nye søte honning sherry tomaten Juanita. Denne tomaten vil du finne i 200 grams klasepakninger merket Juanita og med det norske flagget selvfølgelig. Finner du ikke den eller annen norsk tomat i din butikk hos NorgesGruppen eller Rema, spør etter de, slik at de får bestilt de opp. Leveringstiden er kort!