Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Gartnerhallens innovasjonspris til Stine Mølstad

Gartnerhallens innovasjonspris gikk i år til solbærprodusent Stine Mølstad fra Nes i Hedmark. Prisen fikk hun for å ha kombinert sin kunnskap om produksjon, markedsføring og merkevarebygging.

Innovasjonsprisen ble delt ut i forbindelse med Gartnerkongressen i Sarpsborg 7.-9. november. 
- Vi hadde fått inn ni kandidatforslag. Flere av dem hadde fortjent en pris, men solbærprodusent Stine Mølstad ble likevel en klar vinner, forteller jurymedlem Kirsten Ravnsborg Justad i Gartnerhallen.

Basis i kvalitet
Prisen fikk Stine Mølstad fordi hun har overtatt og videreutviklet et produkt og produksjon som er en underutnyttet vare i Norge i dag. 
- I dag har Mølstad gård 300 dekar med solbær. Årets produksjon ble 120 tonn. Mesteparten går til Findus, som igjen leverer til saft- og syltetøyfabrikker. Siste skudd på stammen er Tines Flid Yoghurt, hvor produsentens gård er synliggjort på pakningen
- Stine har sett mulighetene, og har kombinert sin kunnskap om produksjon, markedsføring og merkevarebygging. Alt har skjedd med basis i kvalitet, kulturhistorie, mat og helse, opplyser Justad i Gartnerhallen.

Trenger engasjerte produsenter
Ferske solbær ble prøvd ut i konsummarkedet nå i høst. Skal man lykkes her, slik man har gjort på bringebær, er man helt avhengige av ivrige og engasjerte produsenter. 
- Gjennom sin produksjon klarer Stine å spille på nisjebegrepet, samtidig som hun har stor nok produksjon til å kunne servere dagligvarekjeder og industri i stor skala, forteller jurymedlem Kirsten Ravnsborg Justad i Gartnerhallen.

Takker støttespillerne
Prisvinneren er både rørt og stolt over å ha fått Gartnerhallens innovasjonspris.
- Jeg vil først og fremst takke faren min, Svein Erik Mølstad, som var en ivrig frukt frukt- og bærprodusent. Uten han, hadde jeg vel neppe utviklet dette videre. Han har vært en god fagperson og støttespiller i flere år, sier Stine Mølstad.
Stine har i tillegg viktige støttespillere i onkelen Aage Mølstad og samboeren Øistein Reppe.
- De skal også begge to ha en stor del av æren for at dette har vært mulig. Innhøstingen var spesielt krevende i år, og det var mye logistikk og streng kvalitetskontroll, forteller Stine. 

Ser store muligheter 
Hun legger spesielt vekt på de mulighetene som ligger i salg av frukt og bær gjennom riktig markedsføring. 
- Medlemmene av Gartnerhallen har produkter som forbrukerne etterspør, og jeg tror det ligger store muligheter i det å bygge merkevarer som gir merverdi - men også i å kunne spille på nisje, men levere volum. Jeg håper denne prisen kan inspirere andre frukt- og bærprodusenter, og gjerne de litt yngre som lurer på om de våger å satse på grøntnæringen, sier Stine.