Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Snart er de her!

Lærdal Nå er tomatplantene i full vekst, og allerede i månedsskiftet mars – april kan vi vente de første Sherry tomatene fra Jan Terje Vignes på Finnøy. Valg av sorter og produksjonsteknikk er i hovedfokus for å sikre markedet den gode Finnøy Sherryen. Et slikt kvalitetsfokus har alle tomatprodusentene i Gartnerhallen, og for kommende sesong har man i samarbeid med Bama satt som mål å sikre markedet en enda mer solmoden og ferskere norskprodusert tomat. Visste du at ferske tomater er sunnest?

Spis tomatene så ferske som mulig. Da inneholder de mest av de helsebringende plantestoffene flavonoider, og dette inneholdet blir høgest dess rødere tomaten høstes. Forskningsresultater viser at norske tomater inneholder overraskende store mengder av et plantestoff som kalles Chalconaringenin, som er det viktigste av flavonidene, et stoff som har positiv effekt på allergi og er en kjent antioksidant. Ferske tomater er viktig mht innholdet av disse viktige stoffene, da forskning viser at allerede etter en uke er 60-70% av dette plantestoffet forsvunnet. Etter to uker er det borte. Så i tillegg til bedre smak, er det også helseeffekt med en ferskere norsk tomat, noe som vi snart kan glede oss til å plukke i butikkene!

Noen gode tomat tips:
Tomatene skal være fullmodne når de spises, og oppbevar aldri tomatene i kjøleskapet for da forsvinner den gode smaken!

Frisk tomatsalat:
Friske Sherrytomater
Rødløk
God olivenolje
Oregano
Mynte
Oliven eller kapers, hvis du vil litt grovt salt

Skjær tomatene og rødløk i båter og hakk urtene grovt. Bland alt i en salatbolle. Hell over olivenolje og smak til med salt. God apetitt!