Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Bringebærsesongen i full gang!

Bærsesongen er i full gang, og salget av bær til konsum gjennom daglivarebutikkene har økt voldsomt de siste årene. Bringebær er et eksempel hvor Gartnerhallens produsenter har tatt i bruk dyrkningsteknikk og sorter som konsummarkedet har tatt i mot med åpne armer. I 2000 var salget 10 tonn og i 2006 var salget av fersk bringebær til konsum 337 tonn. Hageblåbær og solbær er også arter som er under utvikling mht norsk produksjon for ferskvaresalg i butikk. Mengden av bringebær er i år som følge av en lite gunstig værsituasjon mindre enn forventet. Det gjelder derfor å sikre seg delikatessene når muligheten byr seg!

I tillegg til at ferske bær er utrolig godt å spise er bær også godt for kroppen. Og for å bevare mest mulig av de sunne stoffene i bær, skal de fryses ned hele rett etter innhøsting. Dette er også et godt utgangspunkt når de skal fortæres utover vinteren!

For å bevare mest mulig av de sunne stoffene i bær, skal de fryses ned hele rett etter innhøsting. Bærene bør deretter varmebehandles direkte fra fryst eller halvtint tilstand.

I følge en artikkel fra MATFORSK er blåbær, solbær, krekling, kirsebær, bjørnebær, jordbær og bringebær blant bærene med høyest innhold av antioksidanter. Den blårøde fargen som karakteriserer disse bærene skyldes pigmenter innen stoffgruppen anthocyaniner. Sammen med vitamin C regnes anthocyaniner for å være de viktigste antioksidantene i bær.

I tillegg har finske forskere oppdaget at multer og bringebær kan knekke flere av bakteriene som står bak magetrøbbel og matforgiftning. I tillegg til dette er også bringebær rik på næringsstoffer, og hjelper bæra også mot blodmangel.

Bær godt egnet til mellommåltid eller desert. Smoothies med god norsk bær er enkelt og raskt å fikse, og det faller i smak hos store og små. Fra www.frukt.no har vi derfor sakset følgende oppskrift:

Ingredienser (2 porsjoner):
3 dl kefir
4 ss vaniljeis
2 dl friske bringebær

Fremgangsmåte:
Bland alle ingrediensene i mikseren og kjør til en kremet masse. Hell i glass og server umiddelbart med friske bringebær.

Se også de gode tipsene på www.bama.no.