Bringebærsesongen i full gang!
Bærsesongen er i full gang, og salget av
bær til konsum gjennom daglivarebutikkene
har økt voldsomt de siste årene. Bringebær
er et eksempel hvor Gartnerhallens
produsenter har tatt i bruk dyrkningsteknikk
og sorter som konsummarkedet har tatt i mot
med åpne armer. I 2000 var salget 10 tonn og
i 2006 var salget av fersk bringebær til
konsum 337 tonn. Hageblåbær og solbær er
også arter som er under utvikling mht norsk
produksjon for ferskvaresalg i butikk.
Mengden av bringebær er i år som følge av
en lite gunstig værsituasjon mindre enn
forventet. Det gjelder derfor å sikre seg
delikatessene når muligheten byr seg!
I tillegg til at ferske bær er utrolig godt
å spise
er bær også godt for kroppen. Og for å bevare mest
mulig av de sunne stoffene i bær, skal de
fryses ned hele rett etter innhøsting. Dette
er også et godt utgangspunkt når de skal
fortæres utover vinteren!
For å bevare mest mulig av de sunne stoffene
i bær, skal de fryses ned hele rett etter
innhøsting. Bærene bør deretter
varmebehandles direkte fra fryst eller
halvtint tilstand.
I følge en artikkel fra MATFORSK er blåbær,
solbær, krekling, kirsebær, bjørnebær,
jordbær og bringebær blant bærene med høyest
innhold av antioksidanter. Den blårøde
fargen som karakteriserer disse bærene
skyldes pigmenter innen stoffgruppen
anthocyaniner. Sammen med vitamin C regnes
anthocyaniner for å være de viktigste
antioksidantene i bær.
I tillegg har finske forskere oppdaget at
multer og bringebær kan knekke flere av
bakteriene som står bak magetrøbbel og
matforgiftning. I tillegg til dette er også
bringebær rik på næringsstoffer, og hjelper
bæra også mot blodmangel.
Bær godt egnet
til mellommåltid eller desert. Smoothies med
god norsk bær er enkelt og raskt å fikse, og
det faller i smak hos store og små. Fra
www.frukt.no
har vi derfor sakset følgende oppskrift:
Ingredienser (2 porsjoner):
3 dl kefir
4 ss vaniljeis
2 dl friske bringebær
Fremgangsmåte:
Bland alle ingrediensene i mikseren og kjør
til en kremet masse. Hell i glass og server
umiddelbart med friske bringebær.
Se også de gode tipsene på
www.bama.no. |