Økologisk satsing skal gi økt tilgang på norskprodusert økologisk frukt og grønt
En
langsiktig satsing skal sikre økt produksjon av norsk økologisk poteter,
grønnsaker, frukt og bær. Allerede i år vil forbrukerne merke at utvalget er
større. Poteter og grønnsaker er kommet lengst, men frukt og bær er også godt i
gang.
A.L Gartnerhallen har i samarbeid med Bama Gruppen AS lagt en langsiktig strategi om minimum 15% andel økologisk innen 2015. Arbeidet er igangsatt med bl.a kartlegging av dagens produksjonspotensiale, aktuelle forsknings og utviklingsprosjekt for å møte nye utfordringer knyttet til produksjonen og planlegging av produksjon
for kommende sesong.
Arbeidet har gitt resultater med en stor sortimentsutvidelse i produksjon allerede
i kommende sesong. Nye spennende produkter fra norske gartnerier og gårdsbruk vil derfor i større omfang komme ut på markedet nå når vi går inn i en ny norsk sesong. Det videre målet er å følge den økte etterspørselen med tilsvarende økt produksjon. Gjennom produksjonsplanlegging også for de økologiske varene, skal A.L Gartnerhallen sikre en best mulig varekontinuitet ut i markedet.
Andelen av planlagt produksjon som er økologisk i ny sesong varierer mellom 0,2
og 6,0%.
Aktuelle produkter som har kommet godt inn i det økologiske markedet nå er
potet (1,0%økologisk), gulrot (3,2% økologisk) og kålrot (0,8% økologisk), og det er planlagt ytterligere økning for disse produksjonene. Salat er
i vekst, og blir i større grad etterspurt som økologisk. Vi har derfor planlagt nye varianter som er økologisk produsert,
som f.eks. hjertesalat (0,8% økologisk), baby leaves og ruccula (6,0%
økologisk). I tillegg er det lagt opp til en betydelig økning for isberg (2,7%
økologisk) og kinakål (1,5% økologisk).
I tomat er det satset på økt produksjon av økologisk cherrytomater og runde tomater. Den norske tomatproduksjonen er i gang, og vi merker
allerede nå at det er større etterspørsel etter økologisk tomat i år
sammenlignet med fjoråret. Situasjonen da var at markedet ikke klarte å at unna for hele den produksjonen som ble tilbudt, og dette viser at det er en endring mht forbrukernes ønsker om å kjøpe mer økologisk.
Bær og frukt jobbes det med å utvikle økologiske produksjonsmiljøer, og for inneværende sesong vil det bli plantet jordbærfelter som skal gi økologisk jordbær i 2008.
Økologisk frukproduksjon er foreløpig svært begrenset. Det planlegges derfor
oppstart av et 4-årig forsknings- og utviklingsprosjekt for å utvikle norsk
økologisk produksjon av eple, plommer og moreller.
Økologisk aspargesfelter er etablert, og vil bli høstet og tilbudt i allerede i
år, og merk dere høstingsperioden som er planlagt fra uke 19 til 22. Da blir det
mulighet for å imponere med økologisk aspargessuppe!
For mer informasjon, kontakt Fagsjef Tom Roterud, 995 01 505 |