Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Kålflua krasjer - kålrota reddes

Stange (NTB): Plantevernmidlene skal ut av landbruket, men nå kan et gjerde gjøre samme nytten. Forskere har funnet ut at gjerdet holder de aller fleste kålfluene unna kålrotåkeren.

Rundt åkeren til bonde Peter Torp på Østby i Stange i Hedmark står et 180 centimeter høyt gjerde. En skulle kanskje tro det var liten vits i å gjerde inn en åker mot insekter. Men kålfluene, som flyr etter lukta, holder seg bare 20-30 centimeter over bakken. Når de treffer gjerdet, krabber de oppover og ender opp i en "brett" på toppen av gjerdet.

–Ideen kommer delvis fra forsøk på Smøla og delvis fra forsøk gjort i Canada siden midten på 1990-tallet, sier Ole Morten Nyberg i Hedmark forsøksring til Hamar Arbeiderblad.

Det er egentlig ikke kålflua, men eggene og larvene den legger ved rota av plantene, som truer avlingen. Nå kommer ikke flua inn for å legge eggene.

Bonde Peter Torp er en av de første i Hedmark som har forsøkt å gjerde inn åkeren sin.
–Vi er ganske fornøyd, vi har et akseptabelt resultat, sier han. Han anslår at han holder rundt 70 prosent av fluene ute. Tidligere ville han ha bekjempet dem med sprøyting.
–Det blir gjerde rundt åkeren neste år også. Vi har i bunn og grunn ikke så mye valg, siden plantevernmidlene forsvinner, sier Torp.

Kilde: Nyheter fra NTB, 21.08.2003