Ny norsk grønnsaks-sesong er i
full gang, og det er endelig klart for å nyte nye, ferske og
kortreiste grønnsaker. Mange dager med godt klima i
produksjonsområdene har bidratt til gode vekstforhold for
grønnsaker, både på friland og i veksthus.
Asparges, grønnsakenes konge. Foto: frukt.no
Aspargesen blir nå høstet i Sandefjord og på Hvasser.
Produksjonen har økt mye den siste tiden, slik at det vil
bli større tilgang på fersk og sprø asparges i butikkene.
Aspargessesongen varer kun noen uker, så hvis man vil smake
på "grønnsakenes konge" er det bare å hive seg rundt og
handle inn.
Norsk nykål er snart på vei til
butikkene. Rogaland er først ute med sesongens nykål, mens
nykål fra Vestfold følger hakk i hæl. Nykålen, også kalt
sommerkål eller tidligkål, er lettere og sprøere enn vanlig
hodekål, og blir av mange sett på som et av årets
gastronomiske høydepunkter.
I Rogaland ble det
skåret blomkål i pinsehelga, og om en ukes tid vil det også
være klart for å høste blomkål på Østlandet.
Norsk
isberg, kinakål og flere andre salatvarianter kommer ut i
butikkene nå etter 17.mai, og tiden er også inne for et bredt utvalg av norske
tomater i butikk. 10.mai starter det med toll på
importert tomat, og dette gjør at den norske tomaten kan
konkurrere på markedet. Så nå vil det være et bredt utvalg
av forskjellige sorter norske tomater i butikken.
Framover går det bare slag i slag, og ukentlig vil det nå
komme nye norske produkter fra gårder i det ganske land.
Så nå er det bare å nyte norske,
ferske og kortreiste grønnsaker fremover!
|