Et sikkert vårtegn er at det minker med norske
lagringsgrønnsaker, og at vi begynner å glede oss til
nypoteter og tidliggrønnsaker. Gartnerhallen kan med glede
melde om at våronna nå er i full gang, og at arbeidet med å
sørge for nye, ferske, norske poteter, grønnsaker, frukt og
bær til sommeren og høsten er startet.
Utplanting av salat. Foto: John Gunnar Swang
Naturlig nok er det store variasjoner
på hvor langt våren har kommet rundt om i landet, og det er
fortsatt en stund til det er klart for potetutsetting i
Gartnerhallens region Nord. Men i flere områder i Sør-Norge
er både våronn og utplanting kommet langt på vei.
Mye grønt i jorda
Tidligpotetene har blitt satt i jorda
mange steder, og gulrotfrøa har vært så lenge i jorda at de
allerede har begynt å spire. Gartnerhallenprodusentene
forteller at de har plantet ut både blomkål, brokkoli,
asparges, ulike typer salater, løk, neper, kålrot og kål.
Noen av jordbærprodusentene har allerede plantet ut
jordbærplanter, og i Lærdal har aprikostrærne begynt å
blomstre. Foreløpig ser det ut til at sesongens frukt og
grønt er i god rute ute i hager og på jorder.
Nå er det bare å håpe på en god vår med
mye bra vær, slik at poteter, grønnsaker, frukt og bær
vokser seg gode og store og fine til de skal høstes. Så mens
vi spiser opp de siste lagringsgrønnsakene, kan vi som er
glade i norsk grønt glede oss over at det om ikke altfor
lenge kommer nye norske produkter i butikken.
|