Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Rekordår for Gartnerhallen

Til tross for flere værmessige utfordringer ble 2015 et svært bra år for Gartnerhallen. Det er stor interesse for frukt og grønt hos norske forbrukere, og Gartnerhallens mål om en årlig verdivekst på 10 prosent ble nådd. Organisasjonen kan dermed se tilbake på enda et år med vekst og framgang.  2015 var et rekordår for jordbær, med et produsert volum på ca 5 000 tonn! Foto: frukt.no

- Den kjølige våren 2015 førte til en sen sesongstart for alle kulturer, og ga svak omsetning i både juni og juli. Men etter en svak start tok omsetningen seg opp, og leveransene i høstmånedene hadde god vekst sammenlignet med 2014, oppsummerer Anders Nordlund, styreleder i Gartnerhallen SA. Den gode sesongen i 2015 ga til slutt en rekordomsetning for Gartnerhallens medlemmer på hele 2,2 milliarder kroner.

I verdi var det produktgruppene agurk, tomat, gulrot, veksthussalat, potet, jordbær og bringebær som stod for den største veksten. Når det gjelder økologisk produksjon var veksten i 2015 på cirka 12 prosent sammenlignet med 2014.

- I tillegg til god omsetningsvekst, kan vi skryte av en leveringsgrad på hele 99 prosent, fortsetter Nordlund. - Dette er noe vi er svært fornøyde med, og det viser at vi har dyktige produsenter i Gartnerhallen.

Jordbær i særklasse

Et produkt som skilte seg spesielt positivt ut i 2015 var jordbær, med en omsetningsvekst på nesten 60 millioner kroner og et rekordvolum på cirka 5.000 tonn! God blomstring på våren og lang modningstid på sommeren førte til uvanlig gode jordbæravlinger – spesielt på Østlandet. 

Historisk lavt eplevolum

Som mange forbrukere sikkert merket, var eplevolumet høsten 2015 mindre enn vanlig. Hovedårsaken til den dårlige eplesesongen var kjølig vær i blomstringen, noe som særlig rammet fruktprodusenter på Vestlandet. - På tross av en dårlig sesong i 2015, er vi optimistiske for norsk fruktproduksjons fremtid, sier Nordlund, som kan fortelle at det drives en storstilt utplanting av epletrær blant Gartnerhallens produsenter. Det er med andre ord ingen grunn til å frykte at norske epler skal forsvinne fra markedet.

Rekordår for salg av frukt og grønt

2015 var et rekordår for salg av frukt og grønt i norske dagligvarekjeder. Forbrukerne etterspør stadig mer frukt og grønt, og nordmenn vil helst spise lokalt og norsk. Denne utviklingen ser vi svært positivt på, og Gartnerhallen er innstilt på å vokse og utvikle seg sammen med sine samarbeidspartnere i verdikjeden for frukt og grønt, både med tanke på ferske og bearbeidede produkter.