Norge
mangler honning, og med mer pollinering med bier kunne
frukt- og bæravlingene også vært større og mer stabile.
Sammen med Gartnerhallen jobber
fruktbransjen i Hordaland og Sogn og Fjordane for at flere
blir profesjonelle birøktere.
NorgesGruppen vil ha
mer lokalprodusert honning og Gartnerhallen vil ha større og
mer stabile avlinger. Dette har resultert i at
Gartnerhallens FoU-avdeling er satt på saken for å øke
antall bikuber hos bær- og fruktdyrkere i Sogn og Fjordane
og Hordaland.
Første møte med
bransjen fant sted fredag 15. januar. Med på prosjektet er
Ressursenteret ved Sogn Jord- og Hagebruksskule, Hardanger
Fjordfrukt, Fylkesgartnaren i Sogn og Fjordane/Hordaland,
Hardanger Fruktrådgivningen, Norges Birøktarlag og
Honningcentralen.
-Det er mange gamle
myter som henger igjen, men landbruket er endret og villbier
klarer ikke lenger jobben med å pollinere. Vi trenger
birøktere som kan pollineringsretta birøkt for å øke
avlingene,
sier Nina Heiberg, forsknings- og utviklingssjef i
Gartnerhallen.
Gartnerhallen er med
i prosjektet fordi de ønsker større avlinger og ikke minst
mer stabile avlinger i dårlige år. I første omgang
undersøker gruppen hvordan man kan kartlegge avlingsøke hos
de enkelte bønder som bruker biøkt profesjonelt.
-Det er dårlig med
norsk tallmateriell, selv om det finnes mange undersøkelser
som viser effekten fra utlandet. Mange norske bønder som
allerede bruker pollineringsretta birøkt har sett effekten,
men ikke dokumentert den,
sier Marco Neven, som representerer Norges Birøktarlag i
gruppa. Han er birøkter og lærer ved Sogn Jord- og
Hagebruksskule, der han i samarbeid med Ressurssenteret
holder kurs i pollineringsretta birøkt i april.
16 årsverk
I Hardanger er det
for eksempel behov for minst 16 birøktere som alle kan få
til et årsverk hver ved å tilby sine tjenester til
fruktdyrkere. For et årsverk med birøkt regner man omtrent
250 kuber.
Hardanger fjordfrukt
organiserer per i dag det praktiske rundt blant annet
bestilling og leie av kuber.
- Men det er hverken
nok bikuber eller interesse. De fleste birøkterne har det
som hobby, men vi mener det er rom for å drive profesjonelt
med pollineringsretta birøkt, sier Leif Øye Ved
Hardanger Fjordfrukt.
- Vi må vise hvilket
verdiskapningspotensiale det ligger i bruk av birøkt,
sier Nina Heiberg.
Hun viser til at
Norgesgruppen er veldig interessert i å få mer
norskprodusert honning i hyllene.
- Slik som "Epler fra
Hardanger" er en merkevare, kan "Honning fra Hardanger" også
bli det, sier Heiberg.
Fra hobby til yrke
Kurset i
pollineringsretta birøkt er delt i tre samlinger på to
dager, med både praktiske øvelser og teori. Det er åpent for
alle, både de som er nybegynnere og de som har bier som
hobby men som vil lukte på mulighetene for å ta spranget
over til å få det som yrke.
- Birøkt har til
dels samme arbeidstopper som fruktdyrking, men en
kombinasjon er fint mulig, mener kursleder Marco Neven.
Kurset kan også være aktuelt for andre innen
landbruksnæringen som ønsker å utvide inntekstgrunnlaget på
gården.
Bransjen er samlet og klare for å ta i et tak for å få økt
bruk av pollineringsretta birøkt. Her fra et første møte i
vinter: Fra venstre bak: Endre Bjortveit,
Norsk Fruktrådgiving Hardanger, Leif Øye, Hardanger
Fjordfrukt, Marco Neven, Sogn Jord- og Hagebruksskule, Foran
fra Venstre: Nina Heiberg, Leder for Forsking og Utvikling i
Gartnerhallen, Anne Karin Hatling, Sogn Jord- og
Hagebruksskule/ Ressursenteret og Jon Anders Stavang,
Fylkesgartnar i Sogn og Fjordane. Geir Vagle Stangeland,
Honningcentralen var ikke tilstede da bilde ble tatt.
Ta
kontakt med Anne Karin Hatling ved Sogn Jord- og
Hagebruksskule for mer info: E-post:
anne.karin.hatling@sfj.no
Telefon: 57 63 71 02
Her kan du melde deg på kurset:
Grunnkurs i pollineringsretta birøkt
|