Settepotet
Stilling ledig
Rapporter
Gartnerkongressen 2016
     Tilbake | Del på Facebook

Optimistisk frukt- og grøntnæring på Gartnerseminaret 2015

Mandag 9. og tirsdag 10.november samlet rekordmange deltakere seg til Gartnerseminaret 2015 på Thon Hotel Arena i Lillestrøm. Norsk frukt- og grøntnæring er en næring i vekst. Nordmenn spiser mer frukt og grønt enn noen gang, og forbruket er økende. Å produsere produkter som forbrukerne vil ha er en inpirerende jobb, og positivitet og fremtidsoptimisme for næringen satte sitt preg på Gartnerseminaret.

Seminaret ble åpnet av styreleder i Gartnerhallen SA, Anders Nordlund, som satte i gang seminaret med en gledelig nyhet for norsk grøntsektor: Gartnerhallen, BAMA og NorgesGruppen har gått sammen om å opprette et fond på 100 millioner kroner som skal finansiere utviklingsprosjekt i norsk frukt- og grøntnæring i minst 10 år fremover. Dette viser at samarbeidet i verdikjeden i grøntsektoren er godt, og ikke minst at samarbeidet vil være viktig for utviklingen av sektoren framover. Med denne gode nyheten var stemningen for seminaret satt.


Her kan du lese mer om fondet til utviklingsprosjekt i frukt- og grøntnæringen


Anders Nordlund åpner Gartnerseminaret 2015 med nyheten om 100 millioner kroner til utvikling av norsk frukt- og grøntnæring. (Foto: Liv Jorunn Denstadli Sagmo/Bondebladet)


Skryt fra landbruks- og matministeren

Neste gjest på programmet var ingen ringere enn landbruks- og matminister Sylvi Listhaug. Listhaug takket ja til å komme på seminaret allerede i mai, men vi var spente på om hun ville ha tid til å dukke opp i Lillestrøm når datoen var der. Heldigvis var det ingenting viktigere enn Gartnerseminaret på timeplanen til ministeren akkurat denne dagen, og Listhaug dukket opp. Store deler av Listhaugs innlegg gikk med til å skryte av grøntsektoren i Norge: Hun berømmet sektoren for både evne og vilje til tilpasning til et marked i stadig endring, og mente grøntsektoren hadde all grunn til å være stolt av seg selv. Listhaug understreket også at grøntsektoren er den delen av norsk landbruk med svakest tollbeskyttelse. Dette var noe hun lovet å huske på i forhandlingene med EU om artikkel 19, noe vi mener var en viktig uttalelse fra landbruks- og matministeren.


En blid Sylvi Listhaug på Gartnerseminaret


Gode og varierte foredragsholdere

Programmet på Gartnerseminaret 2015 var variert, og berørte mange ulike fagområder. Målet var å tilby frukt- og grøntprodusentene så mange interessante og lærerike foredrag som mulig. Flere av innleggene handlet om tema som stadig er aktuelle for sektoren: Mattrygghet, matkvalitet, kompetanse, næringsstoffer og rekruttering var viktige tema som ble belyst. Seminaret hadde også foredrag om behov og muligheter for robotisering i frukt- og grøntsektoren, og ikke minst et nyttig og aktuelt foredrag om klimaendringer, og hvordan grøntsektoren kan bli påvirket av disse.


Kaaterud Gård vant prisen for årets beste leverandør til BAMA

Under middagen mandag kveld ble det, tradisjon tro, kåret en vinner til prisen «Årets leverandør" av BAMA. De tre nominerte til prisen var Skjærgården Gartneri i Åsgårdstrand, Snarum Gartneri i Lier, og Kaaterud Gård i Stange.

Kriteriene som vurderes for årets leverandør er produktkvalitet, markedsorientering, samfunnsansvar og service. Juryen i BAMA begrunnet kåringen av Kaaterud Gård som vinneren av årets leverandør-pris med at gården med stor fagkunnskap, meget god markedsforståelse og gode samarbeidsevner, har utviklet en suksessrik løkproduksjon siden 1990-tallet. Prisen ble overrakt brødrene Landfalt fra Kaaterud Gård av Rune Flaen (administrerende direktør BAMA), Øivind Brisaa (konserndirektør BAMA) og Espen Gultvedt (norskansvarlig BAMA), til stor applaus fra publikum.Fra venstre: Espen Gultvedt, norskansvarlig BAMA, Øivind Brisaa, konserndirektør BAMA, Niels Henrik Landfald og Ole Theodor Landfald, prisvinnerne fra Kaaterud Gård, og Rune Flaen, adm. direktør BAMA (Foto: BAMA)


Pep talk fra Per Mathias Høgmo

I tillegg til faglige foredrag var det satt av mye tid til pauser, mat, uformell prat, middag og bursdagsfeiring på seminaret. Gartnerhallen er 85 år i 2015, og dette ble også feiret som seg hør og bør: Til pausemat på mandag spanderte Gartnerhallen marsipankake på alle som ville ha. Under middagen holdt Britt Kåsin en hyggelig bursdagstale, hvor hun blant annet understreket den viktige rollen Gartnerhallen har spilt i utviklingen av frukt- og grøntnæringen i Norge. Gartnerhallen fikk også stor oppmerksomhet fra vår viktigste samarbeidspartner BAMA, som både ga bort eat-move-sleep-t-skjorter og billetter til fotballkamp som bursdagsgaver. Og ikke nok med det: Rune Flaen hadde hanket inn selveste Per Mathias Høgmo (som også befant seg på hotellet) for å holde en aldri så liten tale til forsamlingen, noe som satte en ekstra piff på middagen.


Gartners
eminaret 2015 var preget av en positiv og god stemning som lover svært godt for fremtiden til frukt- og grøntsektoren i Norge.

Marsipankake til en sunn og frisk 85-årsjubilant

 

Pep talk fra landslagssjef Per Mathias Høgmo

Anders Nordlund mottar (på vegne av Gartnerhallen) landslagstrøye med autografer fra alle landslagsspillerne